Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

A Rádió Color célja, hogy korrekt, több oldalú tájékoztatás legyen Hódmezővásárhelyen, de ezt a helyi Fidesz gyorsan felülírta, hiszen a május elején indult rádiónak nem nyilatkoznak. Krupiczer Ferenc ügyvezető igazgatóval és Csirák Dalma főszerkesztővel arról is beszélgettünk, hogy a facebookon közismert László Krisztián hogyan szerkeszt műsort a rádiónak, valamint az interjúból az is kiderül, hogyan működik együtt oldalunk, a Csípős és a Rádió Color.

Mi adta az ötletet, hogy rádiót indítsanak? Hogyan kezdődött?

Krupiczer Ferenc: Lépten-nyomon azt tapasztaltam, hogy a város lakossága igényli a hiteles tájékoztatást, elege van már a fals információk tömkelegéből. Szeretnének olyan információhoz jutni, amit el is lehet hinni és az igazat hallják. Erre szerintem más városokban is ki vannak éhezve az emberek. Ez adta az alapötletet, ehhez kerestem partnereket. Az elmúlt hetek hallgatottságból látszik, hogy az emberek vágynak valami másra, mint ami eddig volt.

Csirák Dalma: Az eredeti elképzelés az volt, hogy legyen hiteles, korrekt tájékoztatás és a klasszikus BBC-iskolás elvek szerint működjünk, vagyis, hogy minden felet megszólaltatunk. Majd a médiafogyasztó eldönti, hogy milyen véleményt alakít ki. Bár ezt például a Fidesz első körben áthúzta, mert egyszerűen nem hajlandóak nyilatkozni nekünk, semmilyen témában. Van aki a bemutatkozás után csak lecsapja a telefont. Az egyöntetű válasz az, hogy nem élnek az interjúadás lehetőségével.

Nagy szerencsénkre Ferencnek volt egy zeneiskolája, aminek volt csendszobája. Ebbe nem kellett befektetni és a technika nagyjából megvolt. Találkoztunk Holló Istvánnal, aki nem is idevalósi, hanem Budapest mellett él. Viszont ő már működtetett internetes rádiót és nagyon elkötelezett támogatója Márki-Zay Péter polgármesternek, így amikor meghallotta, hogy szeretnénk egy online rádiót indítani, nagyon sok mindennel, főleg szakmai tudással támogatott minket. Amióta elkezdtük csinálni, azt tapasztaljuk, hogy sokan támogatnak minket lehetőségeikhez mérten.

Voltak-e esetleg olyan vélemények, akik azt mondták, hogy nincs rá szükség, hiszen van már rádió a városban, vagy hogy ez csak egy újabb felület lesz, ahol a Fideszt lehet támadni?

Cs.D.: Érdekes módon nem találkoztunk ilyennel. A Fidesz elhatárolódik mindenféle kommunikációtól felénk, tőlük jöhetne ilyen, hogy nincs értelme csinálni, esetleg negatív jelzők velünk kapcsolatban. Tisztában vagyunk azzal, hogy a tartalmaink nem profi rádiós tartalmak, de ahhoz képest, hogy mennyien csináljuk és milyen energiával, én meg vagyok elégedve.

A független, vagy éppen a kormánnyal szemben kritikusabb hangvételű médiumok egyik legnehezebb feladata az életben maradás. Hogyan sikerül finanszírozni a működést?

K.F.: Én nem tudok eléggé hálás lenni, hogy ennyi önzetlen emberrel találkoztam most és mindenki segít. Ez jogi értelemben az én vállalkozásom, a KrupART Kft., de anyagi hasznom nincs belőle. Pártoktól és civil szervezetektől nem kapunk támogatást, viszont lakossági, magánadományokat elfogadunk. Átutalni vagy befizetni az OTP Bank-nál lehet, számlaszám: Rádió Color 11735067-23556519.

Jelenleg hány főt foglalkoztatnak, mik a főbb műsorok?

Cs.D.: Hatan vagyunk, ebből kettőnknek van újságírói tapasztalata, a többiek lelkes amatőrök. Deák István a honlapot szerkeszti, ő nem informatikus, viszont nagyon profin támogatja a csapatot. Az elsősorban nyugdíjasoknak szóló műsorunkat, a Kraftot Juhász-Nagy Mihályné Erzsike vezeti. Ő 70 év feletti és soha életében nem írt újságot, nem rádiózott, de most teljes lelkesedéssel belevetette magát. Állandó szakértőnk Vincze Gyöngyvér, öt gyermeke van, a legkisebb 10 hetes és emellett szerkeszti a családi magazin anyagait. A Jolánka Magazint egy szintén lelkes helyi, nyugdíjas hölgy vezeti, Árkus Ida. Jolánka a vásárhelyi ö-ző nyelvjárásban beszél lelki dolgokról, szeretetről, nem hiszem hogy lenne még rádióműsor ilyen nyelvjárásban. A Nagyító c. műsorunkat Ferenc szerkeszti és vezeti, melyben helyi értékeket mutatunk be, akár emberi, épített örökség, vagy bármi más. Júniustól szeretnénk indítani egy kulturális műsort keddenként és napi híradót is gyártani.

Továbbá ígéretünk van rá, hogy a facebookról ismert László Krisztián, akire több mint 200 ezer forintot érő iPhone-t tűzött ki a Promenád, sajtószemlét fog tartani egy héten egyszer. Egyelőre a hangját és az arcát nem szeretné adni, ezért valószínűleg valamelyikünk fogja felolvasni az ő általa összeállított anyagot.

 

Honlapunkon minden műsorunk visszahallgatható, ezek a facebook oldalunkról is elérhetőek.

Egyelőre csak online lehet hallgatni a Rádió Color-t. Gondolom azért szeretnének a hagyományos frekvenciákon is szólni. Mik a tervek a jövővel kapcsolatban?

K.F.: A jövő a hallgatók és a hirdetők kezében van. Előbb-utóbb bevételekre lesz szükség. Ha ez megvan, akkor szeretnénk fejleszteni, több műsort készíteni, több munkatársat alkalmazni. A frekvenciával kapcsolatban: kis túlzással, de szerintem könnyebben találnánk 50 millió forintot, minthogy frekvenciát kapjunk mostanában.

Cs.D.: Frekvencia tekintetében úgy van a hallgatók kezében a jövő, hogy amíg Magyarországon ez a politikai berendezkedés van, addig esélyünk sincs frekvenciát kapni. Persze, ez a nagy álom. A jövőt érinti, hogy a Csípőssel együtt fogunk működni. Minden pénteken a Csípős szerkesztésében lesz a Motívum c. műsor, júniustól kezdődően.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá