Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Felszámolnák a már ma is csak papíron önálló megyei lapszerkesztőségeket, a folyamat eredményeként pedig akár a teljes vidéki napilaphálózat is megszűnhet a jelenlegi formájában – írja a Népszava saját információira hivatkozva.

A lapnak több érintett újság munkatársa és vezetője is arról beszélt, hogy az erős központosítás miatt a szerkesztőségekben már jelenleg is abszurd esetek játszódnak le: például az egyik alkalmazott elmondta: amikor az egyik női mosdóban elromlott a villany, ki kellett volna hívni egy szerelőt, de a lapvezetés napokig nem tett semmit, mert azt mondták, még nem kapták meg „föntről” a hozzájárulást.

Az újságoknál egyébként már csak a helyi híreket dolgozzák fel önállóan, de ezeket is alapvetően a kormánypártra hangolva, az ellenzéki megszólalásoknak minimális teret adva. A politikai és sport oldalakat pedig egy központi szerkesztőség látja el anyagokkal.

A Népszava azt írja: a Komárom-Esztergom Megyei 24 ÓRÁ-ban általában hat oldalt (plusz a címlap felét), a szomszédos Fejér Megyei Hírlap munkatársai tizenkettőt készíthetnek maguk, a Somogyi Hírlapnál viszont tíz oldalt írnak helyben.

Közben már folyik a kormányzati médiabirodalomhoz csak később csatlakozott lapok, például a Győr-Sopron megyei Kisalföld „KESMÁ-sítása”.

A lap azt is tudni véli, hogy ezek a médiumok új, a többi laphoz hasonló arculatot kapnak hamarosan, emiatt más szerkesztőségekből is küldtek át munkatársakat, hogy megtanítsák a tördelő szoftverek, az online szerkesztőségi rendszer használatát.

A szerkesztőségekben azonban olyan hírek is terjednek, hogy az önkormányzati választások után, de legkésőbb 2020 elején teljesen megszűnnének a jelenleg működő megyei napilapok, és a helyüket egy központilag szerkesztett újság venné át.

A Népszava emlékeztet rá, hogy amióta Mészáros Lőrinchez, majd a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) kerültek ezek az újságok, mindegyik példányszáma meredeken esni kezdett.

A lap szerint hamarosan erőteljesebb központosítás vár a városi televíziókra is. Ezek szintén megszűnhetnek, helyüket megyénként egy-egy televízió venné át, és jelentős létszámleépítést is végrehajtanának.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares