Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Július 15-én szabadulhat a börtönből a 2006-os olaszliszkai gyilkosság első rendű vádlottja – döntött a a Szegedi Törvényszék. A büntetés-végrehajtási bírónak nem volt mérlegelési jogköre az ügyben – méghozzá egy Fidesz által kétharmaddal átnyomott törvény és az ahhoz Polt Péter által írt utasítás alapján. 

Ifj. H. D.-nek 2023 októberéig kellene rács mögött maradnia. A döntés indoklása szerint most azért szabadulhat, mert

a börtönben kifogástalan magatartást tanúsított”, 53 alkalommal jutalmat kapott, érvényben lévő fenyítése nincs,  tanulmányait jó eredménnyel folytatja, júniusban érettségizik, önismereti és konfliktuskezelő tréningen is részt vett. Ráadásul meg is bánta, amit tett.

A verdikttel az ügyészség sem ért egyet, fellebbezést jelentettek be a az elkövetett életellenes bűncselekmény súlyára, és az elkövetés módjára hivatkozva.

A gyilkos szabadlábra helyezését egyébként ezúttal nem a bíró nagylelkűségi rohama teszi lehetővé, hanem a Büntetőtörvénykönyv 2013. júliusi módosítása, amelyet a fideszes kétharmad nyomott át az Országgyűlésen.

Ennek értelmében az életellenes bűncselekményt elkövetők is engedményt kaphatnak büntetésükből. A gyilkosok az eredetileg kiszabott szabadságvesztés 2/3-ának, visszaesők esetén 3/4-ének letöltése után szabadulhatnak.

Az akkor megszavazott új Btk-hoz egy Polt Péter által szerkesztett kommentárt is csatoltak. E szerint:

„Amennyiben a törvény szerint a feltételes szabadság lehetséges, azt az elítélt számára  lehetővé kell tenni, bírói mérlegelésnek nincs helye e kérdésben.”

Szögi Lajost 2006 október 15-én gyilkolták meg a Borsod megyei Olaszliszkán. A tiszavasvári tanárról azt hitték a helyi cigányok, hogy elgázolt egy kislányt, holott a gyerek valójában maga ugrott az árokba, és semmi baja nem esett. A pillanatok alatt összesereglett tömeg azonban vadállati kegyetlenséggel saját gyermekei szeme láttára meglincselte.

(alfahir.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá