Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A makói Szirbik Miklós Egyesület és a kiszombori Kiss Mária Hortensia Honismereti Egyesület közös programot szervezett szombaton. A résztvevők kerékpárral mentek Kiszomborra, ahol megismerték a község Rónay-örökségét és a főbb nevezetességeket.

A makói és a kiszombori egyesület között együttműködési szerződés van. A községben most nyílt egy kiállítás a Rónay családról, ezért a makóiak úgy döntöttek, hogy megnézik. A tárlat egyik szervezője Marosvári Attila történész volt. Ezen kívül a falu nevezetességeit is megcsodálták.

– A Szirbik Miklós Egyesületnek több mint 10 szervezettel van együttműködési megállapodása, ennek fele külföldi. Például rendszeresen járunk Pécskára, ahol a Klebelsberg megemlékezést tartjuk meg. De Nagyszentmiklóssal és más romániai egyesületekkel is kapcsolatban vagyunk – tudtuk meg Forgó Gézától, a Szirbik Miklós Egyesület elnökétől.

A környéknek két neves családja volt: a Návay és a Rónay. Az 1800-as években és az 1900-as évek elején a legfontosabb pozíciókat ők töltötték be Csanád és Torontál vármegyében. Kiszombor az utóbbi vármegyéhez tartozott.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá