Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A megalázóan alacsony fizetések miatt olyan sokan hagyják el a közszférát, olyan súlyos munkaerőhiány alakult ki, hogy azok, akik maradnak, lassan rabszolgamunkát kénytelenek végezni. 

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke szerdán az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) ülése után elmondta: bár a megbeszélés témája elvileg a béremelés volt, valójában semmi konkrétum nem hangzott el kormányzati részről.

Elmondta: a központi közigazgatásban 11 év után átlagosan 30 százalékos keresetnövekedés volt, de az alapszabadság csökkentése és a munkaközi szünet munkaidőn kívülre tétele miatt ez csak 22 százalékos emelkedésnek felelt meg.

Hozzátette: a területi közigazgatásban ennél is rosszabb a helyzet. Ebben a szférában összesen

egy hónappal kell minden egyes munkavállalónak többet dolgoznia, mint azelőtt, s emellé még nyolc százalékos fajlagos fizetéscsökkentés is sújtja őket.

A szakszervezet továbbra is követeli, hogy a területi közigazgatásban 30 százalékkal növeljék a dolgozók fajlagos keresetét, kerüljön vissza a munkaközi szünet a munkaidőn belülre és álljon vissza a 8 órás foglalkoztatás.

Kiemelte: a munkavállalók rendkívül leterheltek és nagyon kevesen vannak, a jogosan járó szabadságokat sem tudják kiadni nekik. Példaként említette, hogy

2018. december 31-ig 32 429 kormánytisztviselőnek 1124 évnyi szabadságot nem adott ki a kormány, inkább kifizette.

Köves Ferenc, a Szociális Ágazatban Dolgozók szakszervezetének elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt, az ágazat mind a bérhelyzetet, mind az erkölcsi megbecsülést tekintve nagyon rossz helyzetben van.

Jelenleg egy árufeltöltő is többet keres, mint egy szociális szakember.

Hozzátette: a szakmából való elvándorlás olyan méreteket ölt, hogy éveken belül el fognak fogyni a dolgozók. A munkaerőhiány miatt már így is radikálisan csökkentette a követelményeket a kormányzat.

“Ma már nyolc általánossal is dolgozhat bárki szociális területen, szakképzett dolgozónak pedig akármilyen felsőfokú végzettséggel rendelkezőt felvesznek, akár egy kohómérnököt is”

– mutatott rá az érdekvédő.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá