Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az ellenzék továbbgondolta a székelykaput, egy teljesen új emlékhelyet alakított volna ki a városban. A fideszes többséget ez nem érdekelte, a javaslatot leszavazták, az eredeti, Csanád vezér téri elképzelést pedig elfogadták a szerdai testületi ülésen.

Marosvári Attila (PSZM) elmondta: neki nem a székelykapuval van baja, hanem az elhelyezésével. Szerinte már így is zsúfolt, szűk az a tér, azt pedig képzavarnak nevezte, hogy az ’56-os koszorúzás alkalmával át kell menni alatta. Csernyus Lőrinc főépítész úgy vélte, szakmailag nem kifogásolható az a hely, de ő egyébként arra kapott feladatot, hogy a Csanád vezér térre tervezze meg.

Marosvári felvetette, hogy egy nemzeti összetartozási helyszín kellene, ahová bekapcsolódna a többi határon túli magyar testvárváros szimbóluma, így például Ada, Zselíz, Vízkelet. Mivel a székelykapu csak a székelyek jelképe, a többi testvértelepülésre nincs utalás Makón, az általa elmondott parkkal viszont azok is megjelennének.

Zeitler Ádám (Jobbik) csatlakozott Marosvárihoz. A felsorolást kibővítette Igazfalvával, ahová a betelepültek 1/4-e Makóról származott. Felhívta rá a figyelmet, hogy ha megszavaznák, akkor egy gyors, átgondolatlan döntés lenne.

– 2 és fél év alatt nem tudott dönteni a testület? – kérdezte dr. Hadik György (Fidesz). Az ő önálló képviselői indítványa volt a székelykapu kinevezése, még 2016-ban. Marosvári hozzátette: az elmúlt években most először került szóba a konkrét helye.

Először az ellenzéki javaslatról szavaztak. Farkas Éva Erzsébet a szavazás hozzátette, hogy nem javasolja az elfogadását – ennek megfelelően a fideszesek elutasították az indítvány továbbgondolását. Az eredeti javaslatot a többség elfogadta, így a Csanád vezér térre kerül majd a székelykapu.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá