Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Egy kis vajdasági település 35 újszülött első ellátására elegendő Konakiont jutatott el a Jókai Patika melletti Gyermekorvosi Rendelőbe.

Kb. egy hónapja szembesültek az ellátó egészségügyi szakemberek és a szülők azzal a ténnyel, hogy az újszülöttkori vérzékenység elhárítására javasolt K-vitamin (Konakion) nem kapható a gyógyszertárakban. Májusban az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) 5000-5000 dobozzal hozatott be külföldről a gyerekek, illetve felnőttek számára beadható szerből, ám ez a mennyiség messze nem fedezte a szükségleteket.

A héten kiderült, az OGYÉI további 58.200 doboz K-vitamin behozatalát engedélyezte külföldről öt nagykereskedőnek. Míg azonban korábban a Konaikon vényre 364 forintba került, most várhatóan ennek mintegy tíszeresét, 3290 forintot kérnek majd érte, de még támogatással is 2845 forintba fog kerülni. Rögtön beindult a Facebookon a segítségkérés a szülők részéről: akinek van maradék K-vitaminja, juttassa el a gyermekorvosi rendelőkbe, vagy adják oda a védőnői szolgálatnak.

A hiány hírére egy kis vajdasági település, Ada lakosai összefogtak, és hét doboz Konakion injekciót küldtek Hódmezővásárhelyre:

A minap belépett a gyermekorvosi rendelőnkbe egy fiatalember és egy kis csomagot adott át az asszisztensnőnek, azzal az üzenettel, hogy szeretettel küldik a vásárhelyi születendő babáknak a Vajdaságból, az Adához tartozó Moholról a csomag tartalmát. A gyógyszertári reklámtáskában 7 doboz Konakion (K-vitamin) injekció volt, dobozonként 5 adaggal. Ez máris 35 újszülött első ellátására elegendő

– közölte a facebookon Dr. Berényi Károly gyermekorvos.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá