Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A városvezetés által hangoztatott ,,makói modell” annyira működik, hogy miközben a 22 ezres városunkban 4 fecskelakást sikerült kialakítani a fiatal pároknak, addig az 5 ezer lakosú Algyőn egy 13 lakásosat adtak át. Az ünnepélyes kulcsátadást csütörtökön tartották a nagyközségben.

A lakásokat az egykori ,,zöld iskola” néven ismert oktatási intézményből alakították ki, ahol 1959-ben kezdődött a tanév, majd 2011-ben csengettek ki utoljára – a diákok egy új iskolaépületben tanulhattak. Az üresen maradt épületbe varrodai vállalkozások kerültek, a felújítással nem érintett részt a civil szervezetek kapták. Összesen 202 millió forintból gazdálkodtak, a saját erő 60 millió, a lakások kialakítása is 60 millióba került, a többi támogatást képzésekre fordították.

A jövőnek építettük, újítottuk fel. Régebben is a fiataloké volt, átmentettünk ebből és most is magukénak érzik majd remélhetőleg. A cél, hogy ez a település mutasson jövőképet a fiataloknak, hogy igenis jó itt élni – fogalmazott Molnár Áron független polgármester. A 100%-osan önkormányzati tulajdonú Gyeviép Nkft. végezte az átalakítást, ,,algyőiek készítették algyőieknek” -tette hozzá a nagyközség első embere.

A 13 lakásra 21 pályázat érkezett. Egy szempontrendszer alapján 15-en maradtak, a gyermekkel rendelkezők azonnal kaptak, ők hárman voltak, a többi tíz lakást pedig kisorsolták. A két kimaradt jelentkező az újrapályáztatás során előnyben fog részesülni. A fecskelakásokra bérleti díj nincs, csak a rezsi- és a közös költség.

Széles Csongor, az EMMI Ifjúságért és Esélyegyenlőségért Felelős Helyettes Államtitkárságának főosztályvezetője hangsúlyozta: Algyőn tesznek azért, hogy a település ne váljon az elnéptelenedés martalékává, hanem megteremtse a fiatalok jövőbe vetett hitét. Szerinte az összetartó helyi közösségek meglétére van igény, a fiatalok előtt pedig sok minden áll, de meg kell birkózni velük.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy látja, ez a település büszke lehet erre az öt éves ciklusra: a ,,gondoskodó önkormányzat” fogalmát kimeríti Algyő az ilyen lépésekkel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá