Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Amint hírül adtuk, az előző értékes darab egy arany szorobán volt. Most két, szintén értékes darab került a gyűjteménybe. A két szorobánt a Japánban élő és 2016-ban Vajdáékat tolmácsként kísérő Perlaky Dénes Frenky küldte Japánból Makóra.

Vajda Józseftől, az alapítvány elnökétől megtudtuk, a gyűjtemény növekedésén túl, hogyan zárta ezt a tanévet a makói Első Szorobán Alapítvány. A tavasszal közzétett pályázatban azt vállalták, hogy egy iskolában előadáson mutatják be a szorobánt. Egy csongrádi iskola nyert, ahol már a bemutató meg is volt. Az alapítvány a csekély támogatását felhasználva erre a célra, túllépve a szűkös anyagiakon úgy döntött, hogy még a pályázaton résztvevők közül további iskolákat is kiválaszt.

A közelmúltban három iskolából kettőben már szintén lezajlott az előadás (Buj és Mezőberény), a harmadikkal kapcsolatban a tanév ilyen szempontból rövidnek bizonyult (Tótkomlós) – a szervezés meghiúsult.

Vajda József említette, hogy ez az iskola és néhány másik is a következő tanév elején készül a bemutatóra. Mezőberényben a helyi TV bemutatásra érdemesnek tartotta az eseményt, riporttal és az előadás részletével tájékoztatta Mezőberény lakóit. Hasonló riportra már régen várnak a makóiak, legutóbb az arany szorobánról láthattunk mindössze riportot, ami az alapítvány gyűjteményébe érkezett Japánból. Tudomásunk szerint egyetlen makói iskola sem vett részt a pályázaton.

Kérdésünkre, miszerint mikor láthatunk érdekességeket a szorobán világából Makón azt mondta: a Hagymafesztiválon már biztosan nem, mert olyan feltételekkel nem kívánnak rész venni, amit felkínáltak. Valószínű, hogy nem kerül bemutatásra az alapítvány sok büszkesége ősszel.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá