Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Drón segítségével ellenőriztük a napokban négy pár parlagi sas fészkét a Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén – közölte honlapján a nemzeti park.

A parlagi sasok meglehetősen érzékenyek a zavarásra, ezért a fészkeket csak olyan esetekben közelítjük meg, amikor erre feltétlenül szükség van. Évente egy alkalommal, a költések nyomon követése céljából betekintünk a sasfészkekbe. Idén ezt – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársaival közösen –, egy drón segítségével tettük meg. Így nem kellett felmásznunk a fészkekhez, nem zavartuk meg a madarak nyugalmát.

A robotrepülő fotókat készített a fészkek állapotáról, környezetéről, s természetesen a fiókákról. A felvételek alapján néhány napos pontossággal meg tudjuk határozni a fiókák korát, regisztráljuk a ki nem kelt tojásokat, s információt kapunk a fiatal madarak egészségi állapotáról.

Annak érdekében, hogy az állományt pontosabban tudjuk vizsgálni, genetikai mintákat is gyűjtöttünk a fészek környezetében. Az összegyűjtött tollak segítségével tisztázni tudjuk a fiókák származását, illetve az öreg madarak költőterületek közötti átmozgásáról is információkat kaphatunk. (A parlagi sasoknál esetenként több száz kilométeres átmozgások is előfordulnak, de többségük hű marad első territóriumához).

A drón által készített felvételekből kiderült, hogy mind a négy fészekben vannak fiókák, háromban egy, egyben pedig kettő.

A Csanádi-puszták részterülete jelenleg Makó, Tótkomlós, Ambrózfalva, Nagyér, Csanádpalota és Királyhegyes határában, összesen 4057 hektáron terül el.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá