Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az Agrárminisztérium által elrendelt vizsgálat részeként a szakemberek egy éve gyűjtik az adatokat az érintett méhészetektől és a közelükben lévő növénytermesztőktől – hangzott el az M1 Magyar gazda című műsorában.

Minden károsodást szenvedett méhészetnek a röpkörzetén – ez egy három kilométeres sugarú kör – az érintett vagy szóba jöhető mezőgazdasági tábláknak a növényvédelmi adatát bekérték a gazdáktól. Ez 12 ezer gazdának több mint 30 ezer tábláját érinti.

Az adatokat az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzi

Ezeket az adatokat most az Agrárgazdasági Kutatóintézet elemzi, mely egy statisztikai elemzés. A végén meglátjuk, hogy elsősorban növényvédő szer kombinációkban találunk-e olyat, ami újra és újra előfordul, és indokot ad arra, hogy itt már a biológiai vizsgálatokat is elvégezzük, hogy valóban szerepe lehetett a méhmérgezéseknél – mondta Jordán László, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóság igazgatója.

A növényvédő szerek vizsgálata mellett a hatóságok az időjárás hatásairól, az alkalmazott fajtákról, az ahhoz kapcsolódó technológiákról és a méhtartás körülményeiről is gyűjtöttek adatokat.

Tavaly nagyságrendekkel volt nagyobb a méhhullás

A szakemberek szerint minden évben tapasztalható méhhullás, de tavaly kirívóan több esetet jelentettek.

Az idei évben 62 méhész jelentette be vagy a Nébih zöldszámán vagy a kormányhivatalnál, hogy a méhállományában károsodás történt, vélhetően mérgezés. Akkor elkezdődtek az egyedi vizsgálatok. Ebből egyelőre két esetben tudtuk azt mondani, hogy lehetséges, hogy van összefüggés – magyarázta Jordán László.

(hirado.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá