Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Tiszasziget fideszes, illetve Újszentiván független polgármesterét közokirat-hamisítás miatt ítélték el – adja hírül az Átlátszó. 

A két, szerb határ mellett található település vezetője 142 esetben asszisztált fiktív lakcím-bejelentéshez, egyikük maga aláírt alá a szállásadói lapokat, másikuk pedig szállásadókat beszélt rá az aláírásra. Ferenczi Ferencet és Putnik Lázárt tárgyalás nélküli határozathozatallal ítélték el. Jellemző módon ők, az értelmi szerzők megúszták pénzbírsággal, míg az utasításra, vagy pénzért cserébe cselekvő végrehajtók másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kaptak.

2011 és 2014 között, szűk négy év alatt negyedével, közel 400 fővel gyarapodott Újszentiván lakossága.

Az új “beköltözők” javarészt szerb állampolgárok voltak. Hogy az akció célja mi volt, nem derült ki pontosan. Az Átlátszó szerint az egyik ok az lehetett, hogy a két polgármester így akart kibújni a kétezer főnél alacsonyabb lélekszámú falvakat önkormányzati társulásra kötelező törvény alól. Újszentivánon most, a fiktív nevekkel együtt papíron 2008 ember él, tehát éppen, hogy sikerült abszolválni a tervet.

Ha valóban ez volt a cél. Sokan helyben ugyanis úgy vélik, a kamu beköltöztetések legalább ennyire fontos indoka volt, hogy a helyi vezetés megőrizhesse hatalmát, vagy e verzió szerint lényegében

saját maguk számára kreáltak szavazókat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá