Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az államalapítási ünnephez kapcsolódóan átadták a székelykaput Makón, a Csanád vezér téren. Az alkotás Antal Tibor, erdélyi fafaragó mester munkáját dicséri.

Dr. Hadik György önkormányzati képviselő (Fidesz) 2016-ban javasolta a székelykapu felállítását a Csíkszereda testvérvárossal való kapcsolat megerősítésére. A kapu keleti oldala Székelyföld felé, a másik Makó felé néz. A keletin népi elemek jelennek meg, mint például tulipán, szegfű, Nap, Hold, csillagok, életfa. A nyugati részen a készítők védjegye szerepel.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere elmesélte, hogy 15 éve járt először Makón. Azóta új szellemiség érkezett a városba, ami Makovecz Imre építésznek köszönhető. A két várost nem csak ő köti össze, hanem mostmár a székelykapu is. Azt kérte: aki békétlen, haladjon át alatta és lelje meg a békéjét, de akinek áldásra van szüksége, az is menjen át.

Farkas Éva Erzsébet (Fidesz) azt szerette volna, ha a már eddig is létező sétány mellé, közvetlenül a kopjafákhoz rakták volna a székelykaput, de végül a tér közepén, az 1956 emlékmű és az országzászló közé került. A polgármester egyébként nem is mondott beszédet.

Az ünnepségen közreműködött a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes; Feke Pál, Dolhai Attila, Kocsis Dénes és Herczeg Flóra énekesek. A székelykaput Gyulay Endre nyugalmazott szeged-csanádi püspök áldotta meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá