Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Statisztikai trükközésre épülnek a kormány bérjövedelmi diadaljelentései – mutatott rá  Dedák István, az Eszterházy Károly Egyetem tanára a Magyar Közgazdasági Társaság konferenciáján tartott előadásában. 

A Magyar Hang beszámolójából kiderül, hogy a szakember szerint

a propaganda a valós bérnövekedésnél sokkal nagyobb számokról harsogott az elmúlt nyolc évben.

Dedák elismeri, hogy a magyar emberek valóban jobban keresnek, mint korábban, ám hozzáteszi:

a hivatalos statisztika 31,7 százalékos növekedésével ellentétben a valóság nagyjából 10 százalék körül lehet.

A hatalmas különbséget az eltérő számítási módszerek adják. A kormány a munkaügyi statisztikát veszi alapul, míg a közgazdászok nagy része – és nem mellesleg az uniós adatbázisok is – az úgynevezett nemzeti számlás kimutatást.

Fontos differencia, hogy az előbbi csak a teljes munkaidőben foglalkoztatottak adataival számol, a kisvállalkozások alkalmazottainak fizetését pedig jóval kevésbé megbízható módon állapítja meg. Az 5-49 fős cégek esetében csupán mintavétellel dolgoznak, az 5 fő alattiakat pedig egyszerűen nem számolják bele.

A KSH 2017-es számai szerint a magyar munkavállalók 54,9 százaléka dolgozik 50 főnél kevesebb embert foglalkoztató vállalkozásokban.

A hivatalos, mesés fizetésnövekedést világgá kürtölő statisztikák tehát a dolgozók kevesebb, mint felének konkrét jövedelmi adatai alapján készülnek.

A kormány számítási módszere még a becslésekkel együtt is csupán 2,7 millió munkavállalóra terjed ki, míg a nemzeti számlás metódus 4,1 millió emberre. És akkor még nem beszéltünk a fekete-és szürke gazdaságról, amelyről az utóbbi módszer legalább becsléseket tartalmaz, az előbbi tudomást sem vesz róla.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá