Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Népszava megkeresésére közölte Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázpiaci elemzője, hogy a piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is lehetne csökkenteni a hazai lakossági gázárat.

Ezt Magyarországon jelenleg a politika szabályozza, ezért fontosabb szereplő a területen például egy választás, mint a piaci folyamatok. Az pedig a nyilvánosság előtt nem ismert, hogy az MVM-hez tartozó MFGK mennyit fizet a lakossági gázért az oroszoknak. A harmadik szempont az olajtőzsdék alakulása, bár ezt egyre kevésbé veszik figyelembe.

Az európai tőzsdei gázár az elmúlt egy évben megawattóránként 28 dollárról 10 dollár környékére csökkent, tíz éve nem volt ennyire olcsó a gáz. A szakértő szerint ennek elsősorban a túlkínálat az oka, a melegebb idő (bár a klímaváltozás ambivalens hatást gyakorol erre a területre, mert a légkondik növelik az áramfogyasztást) miatt több fűtőanyag maradt a tárolókban, de az amerikai LNG is ráerősít a tendenciára.

Nem lehet teljesen átültetni

Az, hogy majdnem harmadára zuhant a piaci ár, nem jelenti azt, hogy ugyanekkora mértékű csökkentést lehetne realizálni a lakossági díjak esetében is, mert a berendezések, a szállítás, a tárolás és egyéb, kapcsolódó tételek is feljebb viszik a költségeket.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá