Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot Simonka György és 32 társa ellen a Fővárosi Törvényszéken – derül ki az ügyészség szerdai közleményéből.

A NAV Központi Hivatal Pénzmosás Elleni Információs Iroda feljelentése alapján indult ügyben az országgyűlési képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés felfüggesztette, majd az ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Simonka Györgyöt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését – emlékeztet az ügyészség.

A vádirat lényege szerint Simonka György és társai tevékenysége a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek által igénybe vehető, az Európai Uniótól és a hazai költségvetésből származó támogatások jogellenes megszerzésére irányult.

Az ügyészség gyanúja szerint

a túlárazott beruházásokat végző vállalkozóknak a kifizetett ár 45 százalékát kellett visszaadni Simonkának készpénzben.

A Simonka által okozott vagyoni kár több mint 1,4 milliárd forint.

A mai napon a Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben 33 személy ellen emelt vádat, akik közül csak Simonka György közszereplő. A vádlottak valamennyien szabadlábon védekeznek – írja az ügyészség.

Feláldozható?

Szilágyi György jobbikos országgyűlési képviselő az Alfahír kérdésére elmondta: akár örömtelinek is tarthatnánk a korrupt fideszes politikus elleni vádemelést, ha közben nem látnánk, hogy Simonka György meggyanúsítása óta

  • kitüntették a Dél-Békési Térségért végzett kiemelkedő eredményességű, maradandó értékű, megbecsülést kiváltó, a térség fejlődését, elismertségét szolgáló tevékenységéért”,
  • nem sokkal később Orbán Viktorral fotózkodott,
  • majd júliusban egy Btk. módosítással jelentősen szűkítették a “bűnszervezet” fogalmát, így könnyen lehet, hogy a fideszes képviselő e  lényegesen súlyosbító vádpont alól ki tud bújni.

Szilágyi szerint felmerül a gyanúja annak, hogy Simonkát valójában csak feláldozzák, hogy úgy tűnjön, Magyarországon nem lehet következmények nélkül ellopni az uniós támogatásokat. A politikus szerint ezzel szemben az a valóság, hogy a fideszes képviselőnél is sokkal nagyobb összegeket zsebre vágó NER-lovagoknak egy percig sem kell aggódniuk a számon kérés miatt, hiszen fel sem merülhet, hogy a Polt Péter vezette ügyészség vádat emeljen velük szemben.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá