Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Kedd reggelig 224 jelöltet már nyilvántartásba vettek a választási bizottságok az október 13-i önkormányzati választásra – derül ki a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adataiból.

Az ajánlásgyűjtés szombaton kezdődött, akkor vehették át a jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlásgyűjtő íveket. Kedd reggelig 1542 jelöltet jelentettek be a választási bizottságokhoz, közülük 224-et az ajánlások ellenőrzése után nyilvántartásba is vett az illetékes választási bizottság: 27 polgármestert, 33 egyéni listás jelöltet és 164 egyéni választókerületi jelöltet.

A tízezer vagy annál kevesebb lakosú településen a helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai egyéni listás (korábban kislistásnak nevezett) választási rendszerben választják meg, amelyben a település egy választókerületet alkot.

A tízezernél több lakosú településen és fővárosi kerületben a képviselők vegyes választási rendszerben – egyéni választókerületben és kompenzációs listán – jutnak mandátumhoz.

A megyei önkormányzati választásra még egyetlen listát sem vettek nyilvántartásba a választási bizottságok.

A települési nemzetiségi választásra 155 jelöltet jelentettek be kedd reggelig, közülük 16-ot már nyilvántartásba is vettek a választási bizottságok.

A képviselő- és polgármesterjelölteknek szeptember 9-én 16 óráig kell összegyűjteniük az induláshoz szükséges érvényes ajánlásokat. Az október 13-i önkormányzati választáson induló jelölteknek a jegyzők által meghatározott számú ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy felkerülhessenek a szavazólapra. Az összegyűjtött ajánlásokat a választási bizottságok mellett működő választási irodáknak három napon belül kell ellenőrizniük. Ha elérte a szükséges számot az összegyűjtött érvényes ajánlások száma, a bizottságnak a bejelentésétől számított négy napja van a jelölt nyilvántartásba vételére.

(MTI)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá