Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az ALFÖLDVÍZ Szakszervezet szerdán sajtótájékoztatóval egybekötött demonstrációt tartott Békéscsabán, a Csabagyöngye Kulturális Központ előtti közterületen – írja a liganet.hu.

A demonstráció apropója volt, hogy ekkor tartotta közgyűlését az ALFÖLDVÍZ Zrt. tulajdonosi köre, de a szakszervezet képviselője – kérése ellenére – nem kapott szót a tanácskozáson. A tulajdonosok korábbi határozatukban a cég működőképességének fenntartására szólították fel a cégvezetést. A szakszervezet szerint a cégvezetés a feladatot a dolgozókat sújtó megszorításokkal kívánja teljesíteni. Mindez jövedelemcsökkenéssel és üzemeltetői kockázattal járhat – áll a szakszervezet közleményében.

A szakszervezet sérelmezi, hogy a cég módosította az úgynevezett elismerési szabályzatot és a készenléti szabályzatot – bár ez utóbbi módosítást később visszavonta. A munkavállalók tartanak attól, hogy a cég a munkába járás költségein, az üzemanyag megtakarításon és a leltár pénzen is spórolni fog.

Miskéri László, a szakszervezet elnöke úgy fogalmazott:

„Jó lenne, ha a tisztelt tulajdonosok kellő empátiával rendelkeznének a munkavállalók irányába. Jó lenne, ha átgondolnák a Társaság igen komoly gondjait, és az is jó lenne, ha egy kicsit besegítenének a gazdasági gondok megoldásába.”

A szakszervezet javasolja, hogy a fenntartó önkormányzat a bérleti díjat csökkentse, így könnyebb helyzetbe kerülhetne a cég. Ugyanis forrás hiányában folytatódik a munkavállalók elvándorlása, és ez a szolgáltatás biztonságát veszélyeztetheti. A munkavállalók fizikai és pszichés terhelése pedig a szolgáltatás minőségének csökkenése irányába vezet – hangsúlyozta a szakszervezeti elnök.

Miskéri László szakszervezeti vezető a helyi Csaba TV-nek elmondta, kisebb forradalom indult el az Alföldvíz dolgozói között, miután a tulajdonosi kör egy korábbi közgyűlésen arra a fenntartható működés érdekében a munkavállalókat is érintő megszorítások bevezetésére szólította fel a cégvezetést, és ezek egy részét be is vezette:

A Magyar Narancs tudósítása szerint a sajtótájékoztatón Miskéri László, az Alföldvíz Szakszervezet titkára bejelentette, hogy szeptember 20-án újra Orbán Viktor rezidenciájánál, a karmelita kolostornál tüntetnek, hogy felhívják a figyelmet az ágazat tragikus helyzetére. Jelezte, előzetesen nagyon sok vízi közmű cég jelezte részvételét, így elképzelhető, hogy több ezren vesznek részt ezen a tiltakozáson.

Az Alföldvíz Zrt közleménye szerint a szerdai közgyűlésen a cég vezetése tájékoztatta a tulajdonosokat a cég nehéz helyzetéről. Ennek tudatában elfogadták a társaság üzleti tervét. A cégvezetés elmondta, hogy a cél az Alföldvíz egyenesbe állítása, melyhez megkezdődtek a tárgyalások a kormányzati szereplőkkel. További cél a fizetőképesség megőrzése, annak érdekében, hogy a kormányzati egyeztetések során elhangzott, várható komplex megoldás a víziközmű-szektorra nézve, az Alföldvíz jövőjét is biztosítani tudja.

(Kiemelt kép: liganet.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá