Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Bár Pölöskei Gáborné szakképzési helyettes államtitkár júliusban még azt mondta, felszámolják az egész OKJ-rendszert, továbbra is az Országos Képzési Jegyzék kifejezés szerepel abban a – kormány által még nem tárgyalt – előterjesztésben, mely a Népszava birtokába került.

A baloldali napilap szakemberekre hivatkozva azt írja, egy jogi szempontból is teljesen új rendszer felállításához a szakképzési törvényt is módosítani kellene, erre viszont – a jövő évi beiskolázási időszak közelsége miatt – már nem nagyon van idő.

A lap úgy tudja, az OKJ-rendeletet úgy írják át, hogy lesznek alapszakmák, melyeket csak az iskolarendszerben – ötéves technikumban vagy hároméves szakképző iskolákban – lehet majd tanulni, ebből 171 lesz. Ezen felül lesznek az erre épülő a specializációk, melyek viszont csak a felnőttképzés keretében sajátíthatók majd el.

A Népszavának nyilatkozó iskolai szakember szerint ezzel a lépéssel

lényegében visszahozzák a Kádár-rendszerben megismert Vállalati Szakmák Jegyzékét, ami valóban nem volt átlátható,

ezért rendezték az egészet az OKJ 1993-as létrehozásával egységes keretbe. Úgy véli, az alapozó képzések kizárólagos iskolai oktatásának valódi célja az oktatás további központosítása, illetve hogy feltöltsék a szakközépiskolák, szakgimnáziumok üres padsorait.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá