Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Pedig Daru Árpád csak viccnek szánta, hogy orosz kamuprofilokkal elcsal egy facebookos szimpátiaszavazást, de a választási bizottság úgy látta – köszönhetően a TASZ kifogásának –, ez kampánytevékenységnek minősül, és sérti a választás alapelveit is.

A Csongrád Megyei Területi Választási Bizottság (TVB) elmarasztalta Daru Árpádot, aki egy internetes szavazást hekkelt meg, közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő civil szervezet, amely fellebbezett az ügyben született első fokú, a panaszt elutasító határozat ellen.

A Vásárhelyiek a változásért nevű Facebook-oldalon indítottak egy szavazást, ahol azt kérdezték, hogy a belvárosi választókerület lakói a Tiszta Vásárhelyért és a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjét, a háziorvos Mester Jánost, vagy a Fidesz által támogatott Daru Árpádot látnák-e szívesebben az önkormányzati testületben. Az egyértelmű többség Mestert támogatta, egészen vasárnap reggelig, amikor külföldi profilok jelentek meg a szavazásnál, hogy a Fidesz jelöltjére voksoljanak.

Az Indexnek

Daru Árpád elismerte, hogy ő maga hekkelte meg a szavazást egy barátjával.

Megvettek egy nyilvánosan hirdetett szolgáltatást, így kaptak egy cégtől orosz, angol, ázsiai, amerikai szavazatokat.

A TVB először úgy gondolta, a Facebookon zajló szavazás nem kampánytevékenység, mert magánszemélyek hozták létre, de a TASZ fellebbezett. A bizottság elfogadta azt az érvet, hogy a politikus szavazatvásárlása kampánytevékenység, és mivel jogellenesen torzítja a végeredményt, sérti a választás alapelveit is. A TASZ úgy érvelt, hogy a szavazatvásárlás sérti a választási eljárásról szóló törvényben foglalt jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás, valamint a jelöltek és jelölő szervezetek közötti esélyegyenlőség elvét.

A TVB megállapította a jogsértést, és eltiltotta Darut a további jogsértésektől.

A mai világban választások dőlnek el a közösségi médiában megjelenő üzenetek alapján. A TVB is felismerte, hogy felértékelődött az online felületek szerepe, és azt is, hogy ezzel ugyanúgy szükséges foglalkozni, mint az offline kampányolással – idézi a TASZ sajtóanyaga Döbrentey Dánielt, a TASZ jogászát.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá