Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

Csütörtökön villámlátogatást tartott Makón Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke, korábbi miniszterelnök exkluzív interjút adott oldalunknak.

Ha jól tudom, akkor nem kimondottan Makóra jött, hanem tovább fog utazni. Miért tartotta fontosnak, hogy itt megálljon?

Békéscsabára vagyunk útban. Hála istennek jött egy új korosztály, 18-24 évesek, akik alig hihető módon érdeklődnek, hogy mit csinálunk, mit gondolunk a világról. Makón pedig van egy nagyon jó polgármesterjelöltünk, Mucsi Tamás. Legalább egy pillanatra bátorítást nyújtani ehhez a nagyon kemény küzdelemhez azt gondoltam, hogy kötelességem és egy gyors kitérőt tettünk ide, Makóra.

Mit jelent ez a gyors kitérő, meddig lesz itt?

30-40 perc. Beszélgetünk az emberekkel kicsit, Tamásban erősítjük a harci szellemet és benézünk a Hagymatikumba. Mégiscsak akkor épült, amikor én voltam hivatalban. Be kell valljam őszintén, még soha nem láttam, úgyhogy egy pillantást vetünk belül is rá.

Gondolom sokat járja mostanában az országot. Mit tapasztal, mi az emberek véleménye? Milyen a közhangulat?

Nincsen még az a sziporkázó tüzes kampányhangulat sehol sem. Akkor van, ha valahol van botrány, mind például Budapest nyolcadik kerületében a napokban, akkor ott elkezdtek mozogni az emberek. De ez mindig így volt. Az önkormányzati választás mindig visszafogottabb. A gondok pedig, nézze… eléggé közeliek. Majdnem függetlenül attól, hol jár az ember. Jön-e, mint Makón is az ipari parkba végre valami befektető, vagy ott fog állni félig üresen. Tudom, hogy Tamás ebbe szeretne sokat beletenni, de Buzás Péter ebben nagyon-nagyon tehetséges volt. Úgy látom, hogy azok akik Buzás Pétert tisztelték, sokra tartották, azok most megértették, hogy nem volt jó kezekben a város a Fidesz vezetése alatt és vissza lehet hozni a városnak egy jobb időszakát Mucsi Tamás vezetésével.

 

Nagyon sokan kínlódnak egész egyszerű dolgokkal, a város üzemeltetésével. Legyen gazos város helyett egy virágos város Makó? Ez nem egy nehéz feladat, mondhatnám iróniával, hogy ehhez nem kell Nobel-díj, hogy valaki ezt megszervezze. Mint a legtöbb vidéki kistelepülés, nagyon sok a nyugdíjas, az idősebb ember. Nekik van-e rendes ellátásuk? Működnek-e a házi orvosok, szakrendelők? Hallom, hogy részben a mi nyomásunkra újraépítenek egy rendelőt.(A Kálvin utcait – a szerk.) Ezeket kell tovább vinni.

 

Azt gondolom, egy polgármesternek mégiscsak nagyon közel kell lennie az emberek problémáihoz. Persze időnként be kell öltözni öltönybe és nyakkendőbe, de az emberek között kell lenni és érteni, hogy milyen várost szeretnének maguknak.

A Fidesz mostanában azzal támadja a DK-t, hogy Önök nem támogatják, hogy az Unió fizesse a határvédelmi kiadásokat. A Fidesz kommunikációját ismerve ez sem igaz.

Igen. Ha Ön elkölt 100 forintot és utólag odajön hozzám, hogy azt adjam oda magának, hogy azt az én érdekemben elköltötte, hát akkor azt megcsinálom, hogy megnézem, hogy igaz-e vagy nem. Jól költötted-e el, vagy eldorbézoltad. Ez a közös pénzünk, az európai pénz, ez nem mások pénze. Bemondásra nem szabad senkinek sem fizetnünk.

 

És hát megtanultuk, hogy időnként az sem igaz, amit a Fidesz kérdez, nem csak amit állít. Ráadásul azt már tudjuk, hogy az állításukkal ellentétben 30-40 milliárddal többet adott már eddig is az Európai Unió a közös pénzből, mint amit ők bevallanak. Hova a bánatos csudába költöttek el 500 milliárdot erre a nem egészen 200 kilométerre? Ezt azt jelenti, hogy nagyjából annyi pénzből építettek 1 kilométer kerítést, mint mi autópályát. Itt az ember azért elgondolkozik, hova lett a pénz, kinek a zsebét gazdagította. Mi egyszerűen csak vigyázunk a pénzre, ahogy egy polgármesternek vigyáznia kell, ahogy otthon a szülők vigyáznak a családi költségvetésre. Csak erről szól ez a történet.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá