Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az autóközlekedés történetének világszerte talán legismertebb legendája került a Közlekedési Múzeumba. Ráadásul abból is egy különösen izgalmas darab. Egy megkímélt állapotú, a 2013-as Old Timer Show rendezvényen a szemlézett jármű kategóriában aranyérmet szerzett, üzemképes Ford T-modellel gazdagodott a megújuló múzeum.

A Ford T-Modell típusú személyautók gyártását 1908-ban kezdte meg Henry Ford cége, a Ford Motor Company. A T-modell a világ első népautója lett. Húsz évig gyártották, közel 15 és fél millió darab készült belőle. Az autó középosztálybeli amerikaiak tömegei számára tette lehetővé az utazást. Ez számít az első megfizethető autónak is, és az első típus volt, amelyet már futószalagon készítettek. A modell tervezői csapatában két jeles magyar konstruktőr, Galamb József és Farkas Jenő is részt vett.

A Múzeum rendelkezik már egy ilyen gépkocsival, az azonban nem üzemképes állapotban maradt fenn. A most gyűjteménybe került Ford T-Modell 1926-os gyártású, 4 személyes, 2.999 köbcentiméter hengerűrtartalmú, fekete színű jármű. A múzeum szakemberei olyan járművel szerették volna gyarapítani a múzeum gyűjteményét, amit számos program keretében megmutathatnak majd a látogatóknak az intézmény átfogó megújítása idején is. Ennek fényében különösen jó hír, hogy a több mint kilencven éves autó teljesen üzemképes állapotban van. Ráadásul a kocsi egészen kivételesen szép példány, a 2013-as Old Timer Show keretében a szemlézett járművek között aranyérmet is kapott.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá