Hirdetés
Becsült olvasási idő: 4 perc

Mucsi Tamást kérdeztük arról, hogyan lett a lokálpatrióta összefogás polgármesterjelöltje; hogyan dolgoznak együtt jobbikosok, DK-sok, MSZP-sek és civilek és hogy mit tapasztal a kampány során.

Honnan jött az ötlet, hogy elindul polgármesternek? Mi volt a motiváció?

Nem voltak ilyen komoly ambícióim, csak képviselő szerettem volna lenni. Ugyanakkor nem bírtam nézni, hogy mi megy ebben a városban, milyen irányba megy el. Hogy elgazosodik, túlárazott projektek vannak. Egyszerűen az látszik, hogy minden ,,elfideszesedett”, talán így lehet a legjobban kifejezni.

 

Aki engem ismer, az tudja, hogy az igazságérzetem igencsak nagy. Nem akartam ezt hagyni, hogy így menjenek a dolgok. Édesapám aranyos volt, azt mondta: ,,drága fiam, ha nyersz akkor is örülök, ha nem, akkor is.” Nagyon szurkol nekem és bár nem annyira facebookozó típus, mégis mindig elolvassa a cikkeket, mindig véleményezi, belájkolja. Mindig dühöng rajta, ha igazságtalanságot érez és megpróbálnak engem lejáratni. De én azt mondom, hogy szeretem annyira a várost és vagyok annyira lokálpatrióta, hogy ezt muszáj volt elvállalnom. Úgy látom a közhangulatból, hogy jó esélyekkel indulunk, meglehet a polgármesteri szék is és a többség is. Ez csupán

azon múlik, hogy mennyien mennek el szavazni október 13-án, márpedig úgy tűnik, hogy a szavazási hajlandóság jó.

 

Egy egyszerű példa, hogy mennyire fontos egy szavazat is: ugye én képviselőjelöltnek is elindultam a négyes körzetben, ahol 5 évvel ezelőtt dr. Hadik György csupán öt szavazattal nyert.

Ha már itt tartunk, akkor közel kétszáz szavazattal lett polgármester Farkas Éva is dr. Buzás Péter előtt.

Így van. Azt is tudni kell, hogy azon a választáson három komoly polgármesterjelölttel lehetett számolni, hiszen akkor dr. Kiss Attila is kapott 1200 szavazatot. Most viszont két komoly polgármesterjelölt van. Hiszem azt, hogy sokan bíznak bennem politikai oldaltól függetlenül.

Mit tapasztalt a kampány során? Ugye az ajánlásokat időben sikerült leadni, most pedig elkezdte a fórumokat is. Miket mondanak az emberek?

Nem volt kunszt összegyűjteni az ajánlásokat, azt hiszem másfél nap alatt megvolt a szükséges minimum. De azért még mentünk egy héten keresztül, hogy minél több emberrel találkozzunk. Ez azt is magával hordozta, hogy teljesen nyugodtan beszélgethettem az emberekkel.

 

Tudjuk, hogy a Fidesznek kötelező volt hétfőig leadni. Így rátörtek az emberekre vasárnap délután, amikor kerti partit tartottak – ilyen sztorikat hallottam. Mi viszont vasárnap csak hívásra mentünk, mert aznap nem zavarjuk az embereket. Ez egy keresztényi értékrend, amit a ,,keresztényi jelöltek” nem nagyon tartottak be.

 

Kérdésére visszatérve, ami ebben nagyon fontos volt, hogy köztudottan jobboldali, köztiszteletben álló emberek támogattak és biztosítottak arról, hogy mellettem állnak. Volt aki azt mondta: ,,Tamás, tudod jól, hogy fideszes voltam és az egész családom és barátaim is. De most mindenki rád fog szavazni, mert elegem van belőlük.” Azt gondolom, ennek a közhangulatnak köszönhető, amit ők is éreznek, hogy pesszimisták. Nagyon lemondóan nyilatkozik szűk körben akár Farkas Éva, akár Czirbus Gábor. Ha ránézünk Hadik György plakátjára, látjuk, hogy feladta. Szerintem érzik a vesztüket.

 

 

Mucsi Tamás a 2018. december 22-i rabszolgatörvény elleni, makói közös ellenzéki tüntetésen

Beszéljünk még egy kicsit a lokálpatrióta összefogásról. Vannak benne jobbikosok, DK-sok, MSZP-sek és civilek is. Milyen a közös munka?

Érdekes volt a kialakulása is, talán a december 22-i, rabszolgatörvény elleni közös ellenzéki tüntetéssel kezdődött. Nyilvánosan bejelentettem, hogy tárgyalóasztalhoz hívom a Makón működő ellenzéki pártokat. Akkor elindult egy párbeszéd és sokáig azt tartottuk választási stratégiai szempontból jónak, hogyha koordinált indulásban megállapodunk egymással és összedolgozunk. Aztán rájöttünk, hogy megváltozott a közhangulat, a Fidesz bajban van és egy teljes összefogásra van szükség.

 

A tárgyalásokra visszaemlékezve: a jobbnál jobb ötletek, amik motiváltak bennünket és program alapú konszenzusos megbeszélések voltak, amit a lakossági fórumon is elmondtam. Például ha jól emlékszem akkor Zeitler Ádám mondta, hogy meg kell szüntetni a kommunális adót. Mi viszont ezzel akartuk kiegészíteni a közmunka béreket. Erre mondta Molnár László, hogy akkor vizsgáljuk meg azt, mi történik akkor, ha szociális alapon engedünk el. Így marad is, de segítettünk az embereknek is. Így kialakult egy konszenzus, ami szinte minden programpontra igaz.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá