Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A város többsége már 2014-ben sem a jelenlegi városvezetést támogatta, csak szétaprózódtak az ellenzéki szavazatok. Ha a makóiak érzik a választás tétjét és alkalmazzák a taktikai szavazást, azaz a legesélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak (amit most viszonylag egyszerű kiválasztani), akkor könnyen elhozhatják a választókörzetek többségét.

A Hagymás Nemzedék érdekes grafikát közölt: ha 2014-ben az ellenzéki pártok együtt indultak volna Makón, akkor a Fidesz csak a hármas körzetet nyerte volna meg:

Nézzük mi volt a tényleges eredmény a körzetekben:

Az egyes körzetet Kovács Sándor (Fidesz) nyerte, 45,77%-ot kapott. Kiss Péter Pál (PSZM-MSZP-DK) és dr. Kiss Attila (Jobbik) együtt többet kapott, mint a fideszes jelölt.

A kettesben Kádár József (Fidesz) győzött 41,97%-al. Kiss Imréné (PSZM-MSZP-DK) és dr. Szabó Attila (Jobbik) egy híján 100 szavazattal kapott többet, ha közösen nézzük.

A hármast dr. Sánta Sándor nyerte (Fidesz), 44,89%-ot szerzett. Itt eléggé elaprózódtak az ellenzéki szavazatok. Az PSZM-MSZP-DK és a Jobbik jelöltjén kívül két független és egy munkáspártos is indult. A legjobban Dr. Domokos Mária (PSZM-MSZP-DK) szerepelt, 27,32%-ot kapott.

A négyes körzetben dr. Hadik György (Fidesz) 43,41%-ot kapott, Baranyi Sándor (PSZM-MSZP-DK) csak öt (!!!) szavazattal kapott kevesebbet. Az ő eredménye 42,86 százalékos formában. Ebben a körzetben ha csak egy család elment volna és Baranyira szavaz, már más az eredmény.

Az ötöst Marosvári Attila nyerte (PSZM-MSZP-DK) 47,26%-al. A fideszes jelölt, dr. Nagy Jenő 39,5%-ot kapott.

A hatos körzetben Toldi János (Fidesz) győzött 47,77%-al. Fekete Tibor (PSZM-MSZP-DK) és Zeitler Ádám (Jobbik) együtt 50,69%-ot kapott.

A hetesben Czirbus Gábor (Fidesz) lett a befutó, 47%-ot kapott. Molnár László (PSZM-MSZP-DK) és Szabó Róbert (Jobbik) közösen 52,12%-ot kapott.

A nyolcas körzetet Gáspár Sándor (PSZM-MSZP-DK) nyerte 45,47%-al. A fideszes induló, Weszelyné Véghseő Henriett Mária 41.86%-ot kapott.

A polgármesterválasztáson Farkas Éva Erzsébet (Fidesz) 44,43%-ot kapott, dr. Buzás Péter (PSZM-MSZP-DK) mindössze 197 szavazattal kapott kevesebbet.  Dr. Kiss Attila (Jobbik) is kapott még  1.236 voksot, így a nem fideszes jelöltek együtt többet kaptak.

Mit bizonyítanak ezek az eredmények?

Azt, hogy a többség már 2014-ben sem a jelenlegi városvezetést támogatta, csak szétaprózódtak az ellenzéki szavazatok. A taktikai szavazás fontosságára már a tavalyi országgyűlési választáson is felhívták a figyelmet. Azaz, a változást akaró ellenzéki szavazóknak érdemes egy jelöltre, méghozzá a legesélyesebbre leadni a szavazatukat.

Mivel Makón az ellenzéki pártok és jelöltjeik félretették a pártérdekeiket a város érdekében, így viszonylag könnyű kiválasztani, hogy ki az esélyes jelölt a fideszessel szemben.

Ha a makóiak érzik, mekkora az önkormányzati választás tétje és alkalmazzák a taktikai szavazást, könnyen lehet, hogy a fent látható grafika valósággá válik és elhozzák a körzetek többségét.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá