Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

“A Fideszes álmok, amelyeket a magyar bérek kiugró növekedéséről szőttek, elpárologtak, nem állták ki a valóság próbáját”

– kezdte csütörtöki sajtótájékoztatóját Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

A politikus szerint a KSH szerinti 241 ezer forintos átlagbér nem felel meg a valóságnak, a statisztikában ugyanis nem szerepelnek az öt főnél kevesebbet foglalkoztató cégek, amik már alapvetően 20 ezer forinttal csökkentenék ezt a számot, továbbá növekményként jelenik meg benne a korábbi cafeteria is. Noha ezt a kormány szereti bérnövekményként propagálni, valójában csupán átcsoportosítás eredménye, hiszen a cafeteria rendszer megszüntetése nyomán építették be annak összegét a bérekbe.

Z. Kárpát Dániel mind regionális, mind uniós összehasonlításban kiugróan alacsonynak nevezte a hazai fizetéseket, megjegyezve, csak a litván, a bolgár, a lett és a román bérekkel tudtunk versenybe szállni, ám mára a litvánok is előztek, így közelítünk a legrosszabb bérezések dobogójához.

Ehhez tartozik, hogy a lakhatási támogatások megszüntetésével sokkal nehezebben tudnak a fiatalok biztos otthont teremteni maguknak, mindemellett  a megélhetési költségek és a világrekorder áfa is kigazdálkodhatatlanná teszi sok család kiadásait, ami a külföldre vándorlás irányába tereli őket.

A Jobbik ezért “gazdasági rendszerváltást”, a köz- és a magánszférát is érintő, átfogó bérrendezési koncepciót sürgetett, aminek keretében újratárgyalnák a multicégek stratégiai megállapodásait,

kikötve azokban a magyarországi bérek “lassú, de a termelékenység növekedése által engedett” emelését.

A képviselő kiemelte, az egymást váltó kormányok által “indokolatlanul kényeztetett” nemzetközi vállalatok közteherviselésbe való bevonásával, megadóztatásával lehet forrást teremteni a fizetésemelésekre.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá