Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Csütörtökön tartotta soron következő összejövetelét a Makói Honismereti Kör. Pál Lászlóné Szabó Zsuzsanna, a Kör vezetője Kossuth Lajos halálának 125. évfordulójára emlékezett, beszélt a novemberi programokról, valamint Zeitler Ádám történész tartott előadást a makói kuláksorsokról.

Zeitler Ádám többször dolgozott együtt pályamunkákon az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyre (OKTV) Pál Lászlóné Szabó Zsuzsannával, aki a tanára volt. Az egyik ilyen alkalomra készült egy anyag a makói és környéki kuláksorsokról levéltári és múzeumi kutatások alapján. Ez adta az alapját előadásának.

– Azért fontos róla beszélni, mert a rendszerváltásig elhallgattatott történet volt még a családon belül is és persze nyilvánosan is, hogy Rákosi ideje alatt milyen tragédiákon ment keresztül a parasztság, a kuláknak minősített emberek és családjaik. – fogalmazott Zeitler Ádám. A történész hozzátette: az 1956-os forradalom évfordulója nemrégen volt. A forradalomhoz elvezető útnak része volt az is, hogy mi történt a gazdag parasztsággal.

Elmondása szerint az általa folytatott kutatások előtt nem volt pontos adat, hány makóit érintett ez a tragédia. Korábban született anyagok szerint 2-300 család, ezzel szemben amit ő megtalált, 1953-as kuláklistán 527-en szerepelnek. Ismert: a kuláknak minősített parasztok nem tanulhattak tovább, gépeiket elvették, TSZ-ekbe kényszerítették őket, tönkretették a családok életét, azaz a kommunista diktatúra megpróbálta a parasztság felsőbb rétegeit megsemmisíteni.

Zeitler Ádám az OKTV-s anyagba személyes interjúkat is készített. Az előadásban kettőt emelt ki: egy makói és egy újszentiváni családot. Utóbbiakat internálták is, másik ezer családdal együtt a Hortobágyra, azaz kitelepítették őket a lakóhelyükről. Éjszaka mondták nekik, hogy egy órájuk van összepakolni, majd jött a teherautó és elvitték őket a vasútállomásra. Ott marhavagonokba terelték őket és munkatáborba vitték Hajdú-Bihar és Szolnok megyébe. A munkatáborok Rákosiék alatt indultek el, ezeket Nagy Imre miniszterelnöksége alatt 1953-tól kezdve szüntették meg.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá