Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Elutasította az Alkotmánybíróság (AB) a Jobbik alkotmányjogi panaszát, amely az Állami Számvevőszékről (ÁSZ) szóló törvény, valamint két bírósági döntés alkotmányosságát vitatta – írja a Népszava az AB honlapján megjelent végzésre hivatkozva.

A konzervatív ellenzéki párt gazdálkodásának meglehetősen vitatott, furcsa és szokatlan (tárgyéven belüli) vizsgálata során az ÁSZ 660 millió forint bírságot és forrásmegvonást szabott ki. A Jobbik a vizsgálati jelentést megtámadta a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, majd a Fővárosi Törvényszék előtt is, ám azok azt nem bírálták el, ugyanis – álláspontjuk szerint – az ÁSZ nem államigazgatási szerv, tehát megállapításai bírósági útin nem támadhatók. A párt az AB-nál a két bírósági döntés, valamint az ÁSZ-törvény alkotmányellenességének megállapítását kérte.

A taláros testület kimondta, hogy az ÁSZ „hatósági jogkör nélküli hivatali típusú intézményként” működik, nem szabhat ki szankciókat,

jelentései nem minősülnek hatósági döntésnek, így azok közvetlenül nem is vitathatók bíróság előtt.

Ugyanakkor az AB határozatában az is szerepel, hogy az ÁSZ megállapításai alapján „indult végrehajtási jellegű közigazgatási cselekmények jogszerűségét (…) a bíróságnak érdemben, a cselekmény jogalapja körében a párt támogatása visszafizetésének, illetve csökkentésének összegszerűségére is kiterjedően kell felülvizsgálnia”. Magyarul az ÁSZ-jelentés alapján

a Magyar Államkincstár (MÁK) határozata a támogatás megvonásáról már támadható a bíróság előtt.

A Jobbik azonban nem a MÁK, hanem az ÁSZ által kiadott dokumentumot támadta.

Az AB döntése mellé öt alkotmánybíró különvéleményt fűzött, közülük Pokol Béla különvéleménye szerint

az ÁSZ-jelentés érinthetetlensége „az egész demokratikus többpártrendszer alapjait rengeti meg”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá