Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai az utolsó meleg őszi napokon a nyelesszemű legyek szokatlanul népes gyülekezését észlelték a makói hídnál – közölte honlapján a nemzeti park.

A nyelesszemű legyekről – melyeket  1997-ben fedeztek fel a Maros folyó partszegélyein -, még napjainkban is igen keveset tudunk. Annyi azonban bizonyos, hogy ősszel csoportosan húzódnak el telelni. A hideg évszakot a folyó agyagos partfalába vájt apró üregekben töltik.


Minden ősszel megfigyelhető, hogy az utolsó meleg napokon tömegesen gyülekeznek a makói híd felmelegedett pillérein. Idén október végén a szokásosnál is népesebb csapatokat figyeltünk meg. Több tenyérnyi felület teljesen feketévé változott az aprócska, muslincához hasonló méretű nyelesszemű legyektől, melyek ezrével sütkéreztek az őszi napsütésben.

A Maros partján valószínűleg több hasonló gyülekezőhelyük is van. Az utóbbi napokban hűvösebbre fordult az idő, így mostanra a nyelesszemű legyek is behúzódtak telelőhelyeikre. Tavasszal, az áprilisi napsütés hatására, szakaszosan jelennek majd meg ismét a folyóparton.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá