Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Az Idetartozunk Egyesület és a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége az idén hetedszer megrendezett Roma Büszkeség Napján aláírásgyűjtés elindítását jelentette be, amelynek célja, hogy a tankötelezettség korhatárát emeljék vissza 18 évre.

24.hu-nak Setét Jenő polgárjogi aktivista a kezdeményezésre reflektálva azt nyilatkozta, hogy

„közös erőfeszítést kell tenni, hogy a gyerekek benn maradjanak az iskolarendszerben, különben szembesülnünk kell azzal, hogy ezt a nemzedéket mi tesszük tönkre.”

Mióta 2012-ben az Orbán-kormány 18-ról 16 évre szállította le az iskolakötelezettség korhatárát egyre többen morzsolódnak le az oktatási rendszerből. Az iskolaelhagyók száma meghaladja az uniós átlagot és azt eredményezi, hogy sok fiatal végzettség és használható tudás nélkül hagyja el az iskolarendszert, aminek következtében a közmunkaprogramokban vagy a fekete gazdaságban tudnak csak elhelyezkedni.

Az aláírásgyűjtésre hétfőig 80 településről jelentkeztek aktivisták, akik segítenének a helyi gyűjtésben. Reményeik szerint több tízezer aláírás szerepel majd az íveken, amiket a kormányhoz eljuttatva álláspontjukat hatékonyabban tudják majd képviselni.

A változás elérése azonban nem tűnik valószínűnek, annak a válasznak a fényében, amit az Emmi juttatott el a laphoz. A minisztérium szerint ugyanis a korhatárcsökkentés óta nem változott érdemben az iskolaelhagyók száma. Korábban is nagyjából a gyerekek 90 százaléka járt 18 éves koráig iskolába. Mint írják,

„a korhatár csökkentése nem jelenti azt, hogy a tanulónak kötelező elhagynia az oktatási intézményt 16 évesen, az iskola pedig nem szüntetheti meg egyoldalúan a diák jogviszonyát. Ez egy lehetőséget teremtett azoknak, akik inkább dolgozni akarnak.”

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá