Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Több Békés megyei szervezettel és magánszeméllyel, valamint a makói Szirbik Miklós Egyesülettel közösen megalakult a Csanádi Kör szombat délelőtt a Petőfi parki levéltárban. Céljuk, hogy összehangolják tevékenységüket és erősítsék a csanádi térséghez való tartozás tudatát.

A Csanádi Körben olyan egyesületek, magánszemélyek és önkormányzatok tömörülnek, amelyek fontosnak érzik a helytörténet-írás támogatását és a volt Csanád vármegyei eszmeiség továbbvitelét. Jelenleg leginkább Békés megyeiek vannak benne, kivétel ez alól a Szirbik Egyesület: Balogh György Honismereti Egyesület (Mezőkovácsháza), Barangoló Közhasznú Egyesület (Végegyháza), Fodor Manó Helytörténeti Egyesület (Battonya), Kunágota Községi Önkormányzat, Kerekes György (Mezőhegyes), Magyarbánhegyesért Egyesület, Rédainé Zsoldi Ibolya, Zsikai Rajmund Péter (mindkettő Csanádapáca), Szirbik Miklós Egyesület (Makó.)

A battonyai egyesülettel régóta együttműködési megállapodása van a Szirbik Miklós Egyesületnek. Ezeknek a lényege, hogy közösen lépnek fel pályázatokon és a kutatásokat közösen szervezik, aminek a végéztével olyan következtetéseket vonjanak le, amik rávilágítanak Csanád vármegye egykori múltjára, jelentőségére és 1950-es közigazgatási átszervezéssel történő széthullására. A kettévágás után több település Békés megyébe került, ennek köszönhető, hogy ilyen sokan vannak a Körben.

A Makói Levéltár a kutatások megfelelő módszertanát biztosítja szakmai szinten. Irányt tud adni, hogy a kutatók milyen forrásokat használjanak, de forrásfeltárásban is segítenek. – Rendkívüli dolog, hogy a régi Kelet-Csanádi települések, amelyek most Békés megyében találhatóak, úgy gondolják, hogy nekik Csanádi identitásuk van. A levéltár ebben a céljukban, hogy erősítsék a Csanádi identitást és a kutatásokat, maximálisan segíti őket. Ezért egy nagyon szoros megállapodást kötöttünk, hogy a levéltár lehetőségeihez mérten segíteni fogja őket – fogalmazott oldalunknak Urbancsok Zsolt, makói főleváltáros.

A hivatalos programot követően Urbancsok körbevezette a vendégeket a tavaly átadott, modern levéltár épületében, raktáraiban.

A Csanádi Kör következő programjai szervezés alatt állnak. Kiadványok megjelentetése, közös programok és konferenciák szervezése szerepel a terveik között.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá