Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke, Szűcs Tamás szerint a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg a kormány oktatáspolitikáját. A szakszervezet vezetője a “Szabad Oktatást!” elnevezésű rendezvény záró eseményén úgy fogalmazott, hogy a parlamenti henger átmegy mindenen, a szakma véleményére pedig egyáltalán nem kíváncsi a kormányzat. 

Szombat délután demonstrációt tartottak a pedagógusok, amelyen több ezren vettek részt. A tüntetést a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szervezte, de több civil szervezet is csatlakozott a tiltakozás mellé. A PSZ elnöke, Szabó Zsuzsanna elmondta, hogy téved, aki azt hiszi csak a bérek miatt vonultak utcára. Kiemelte, hogy elvették a jogot a szülőtől és az óvónőtől, hogy eldöntsék, iskolaérett-e a gyerek, ehelyett egy hivatal dönt, a diákok még mindig túlterheltek, nagy gond a pedagógushiány.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szombaton petíciókat adott át a minisztériumok képviselőinek, amelyekben többek között 2020. január 1-jétől egyszeri 30 százalékos béremelést, a heti óraszám fokozatos 22 órára való csökkentését, a rugalmas iskolakezdés lehetőségének visszaállítását, illetve a szakképzési törvény bevezetésének egy évvel való elhalasztását és újratárgyalását követelik. Ha a pedagógusok követeléseit nem teljesíti a kormányzat,

akkor januárban a sztrájk következhet.

A PDSZ elnöke, Szűcs Tamás szombaton lényegretörően csak annyit mondott, hogy itt az ideje annak, hogy a pedagógusok erőt tudjanak felmutatni.

“Lehet, hogy utoljára állok itt. Ha nem történik akció, hogy megszólítsuk az embereket, akkor az egész szart sem ért.”

Szűcs Tamás a vasárnapi Kossuth téri rendezvényen is részt vett, ahol úgy fogalmazott, hogy  a kézi vezérlés, a központosítás, a hatalmi gőg és a társadalmi párbeszéd hiánya határozza meg az oktatáspolitikát. Véleménye szerint a “parlamenti henger átmegy mindenen”, élőben szemléltetve, hogyan nem szabad oktatást és országot irányítani.

“Legutóbb a szakképzési törvény példázta mindezt, így ismét nem maradt más lehetőség a tiltakozáson kívül.”

Kiemelte, hogy szükség esetén a szakszervezet új módszerekhez is folyamodhat, így akár

a polgári engedetlenségig is elmegy.

A PDSZ elnöke szerint a közösségi médián keresztül új aktivizmus épül,  úgy véli az erő és az összefogás felmutatására megvannak a technikák.

A Szabad Oktatást! péntektől vasárnapig tartották érdekvédő szervezetek. A vasárnap esti záró eseményen néhány tucatnyian vettek részt.

(alfahir.hu, fotó: Béli Balázs/Alfahír)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá