Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A hódmezővásárhelyi önkormányzat fontosnak tartja a környezetünk védelmét, tisztaságát, hogy ennek érdekében mindent megtegyünk, ami tőlünk telik és egy élhető helyen éljünk. Erre szerették volna felhívni a vásárhelyiek figyelmét pénteki programjaikkal, aminek része volt egy faültetés az Interspar mögötti területen. Itt 12 tölgyfa kapott helyet. 

Rendezvényük a „Ne szemetelj” kampány része volt, ezt idén júliusban indították. A kampány része volt az a rajzpályázat, ami a rendezvény címét viseli: Életünk a fa. Rengeteg gyönyörű és ötletes munka érkezett, nagyon nehéz volt kiválasztani a legjobbakat a több mint 300 gyermekrajzból. Pető Zsuzsa iparművész és a kabinetiroda munkatársai próbáltak egyfajta sorrendet felállítani. A díjakat dr. Kis Andrea alpolgármester adta át.

Fejes Péter képviselő, kertészmérnöktől régi fákról hallhattunk visszaemlékezést. Az ő ötlete volt az 1000 fa Vásárhelyen program, aminek keretében már 600 fát elültettek. Béres Benedek hangszereket készít fából, előadásában hallhattunk őskori hangszert és megtudhattuk a Stradivari hegedűk titkát is. Deák József Áron, természetvédelmi szakértő a fa ökológiai vonatkozásairól tartott előadást, amelynek keretében megismerhettük a Vásárhelyen és környékén fellelhető fás szerkezeteket, az itt őshonos fajokat és bepillantást nyerhettünk abba is, hogy nemrégiben a 47-es út építésénél hogyan védték a fákat. Kovács Ágnes, tanár a magyar irodalom remekein keresztül mutatta be, milyen szimbólumokat testesít meg egy fa, és hogyan szól a verseken keresztül a fa a lélekhez. Bányai Béla, festőművészt számtalan esetben ihlette meg a vásárhelyi táj, sokszor nem egyetlen fa, hanem a fák különböző csoportosulásai. Éppen ezért nagyon érdekes volt, amikor az ökológus szakember tudományos előadását hirtelen kiegészítette saját festményének felmutatásával. Jószai Sándor, ikonfestőként a fát alapanyagként használja, érdekes volt a folyamatról hallani, és megtudni, hogy az ikon a fától mennyire élővé válik. Horga Péter jóvoltából a fa gyakorlati alkalmazásairól is szó esett, az építészetben betöltött szerepéről.

(Polgármesteri hivatal gyorshír szolgálata nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá