Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Ismert: eltávolították Erdei Ferenc emléktábláit és domborműveit, illetve átnevezik a róla elnevezett teret is Aradi térre. Átnevezik a Károlyi Mihály utcát is Nagy György utcává. Az utcában élőknek elkerülhető lett volna a személyes dokumentumok cseréje, ugyanis élt egy másik Károlyi Mihály is, 300 évvel a vitatott miniszterelnök előtt.

Károlyi Mihály 1585-ben született. Apja korán meghalt,  így a fiú anyja felügyelete alatt nevelkedett, majd II. Mátyás király udvarában két éven át asztalnok hivatalt viselt. 1609-ben hadi és udvari hű szolgálataiért bárói rangot kapott, majd Szatmár vármegye örökös főispánjává nevezték ki. Hogy ily módon maradjon a közterület elnevezése Károlyi Mihályról, azt dr. Török Miklós, akkori DK-s önkormányzati képviselő, jelenleg megyei közgyűlési tag is javasolta. Természetesen nem fontolták meg az ötletét.

A Magyar Tudományos Akadémia szerint Károlyi 1919-ben ,,nem tudott a szociáldemokrata és kommunista párt egyesüléséről, közös kormányalakítási döntésükről és nem próbálta megakadályozni a Tanácsköztársaság kikiáltását. Ezt követő passzivitását a Tanácsköztársaság támogatásaként is lehetett értelmezni”. Ezért róla nem javasolt közterületet elnevezni.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá