Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

2018-ban megállapodás született, hogy a kormányhivatal tulajdonát képező kiürített épületrészt orvosi rendelők kialakítására vegye át Hódmezővásárhely önkormányzata. Azonban a közgyűlés akkori kormánypárti képviselői törölték a város idei költségvetéséből erre a fedezetet. Október 30-án a Csongrád Megyei Kormányhivatal a használati megállapodást felmondta, mielőtt még az új képviselőtestület szavazhatott volna ismét a rendelőintézet sorsáról. Dr. Berényi Károly alpolgármester (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért) azt kéri, vizsgálják meg a felmondást, hogy a háziorvosi rendelők kialakításának ne legyen akadálya.

Az alpolgármester közösségi oldalán ismertette az előzményeket. Az önkormányzati rendelők felújítására nyert a város TOP pályázati forrást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése terhére, 352 millió forint támogatás segítségével. Így 2016 és 2018 között 4 önkormányzati rendelőépület újult meg Hódmezővásárhelyen (Széchenyi téri, Agyag, Tornyai és Rárósi utcai rendelők). Azonban a háziorvosi rendelők egy jó része a városban már nem felel meg a korszerű elvárásoknak.

Ezen a helyzeten javított volna egy újabb lehetőség, amellyel az önkormányzat egy alkalmas helyen 6 háziorvosi rendelőt tudott volna kialakítani. Az Andrássy út. 28 sz. alatti épületben a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának elköltözése miatt kiürült kétszintes épületrészben kapott volna helyet az új rendelőintézet. Az emeleti részen négy felnőtt háziorvosi a földszinten pedig két gyermek háziorvosi praxis működhetett volna.

2018 júliusában használati megállapodást it kötött az önkormányzat és a Csongrád Megyei Kormányhivatal. 2019. április 16-ára a kiviteli tervdokumentáció elkészült.

Az átalakítás mégsem kezdődhetett meg, mert a közgyűlés többségben lévő kormánypárti képviselői a város 2019-es költségvetéséből törölték az orvosi rendelő kialakítására tervezett fedezetet.

2019. október 30-án a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője, Dr. Juhász Tünde kormánymegbízott a korábban kötött használati megállapodást felmondta, mielőtt még az önkormányzati választáson mandátumot kapott új képviselőtestület szavazhatott volna ismét a rendelőintézet sorsáról.

A felmondás indoka az volt, hogy az eltelt másfél évben semmi nem történt a rendelő megvalósítása érdekében.

Sajnos úgy tűnik, hogy mindez csak egy politikai játszma része. De hogy lehet közel 8 ezer vásárhelyi ember egészségügyi alapellátása a hatalomban lévők játszótere? Határozottan kérjük a Kormányhivatal vezetőjét döntésének felülvizsgálatára annak érdekében, hogy a háziorvosi rendelők kialakításának ne legyen akadálya.

– fogalmazott Berényi.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá