Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Megvalósult az algyői önkormányzat, 49 millió forint értékű, 100%-os támogatottságú, TOP-os fejlesztése – tájékoztatta oldalunkat az önkormányzat.

Algyő település belterületi csapadékvizeinek egy része a 47-es számú főút alatti átereszeken keresztül korábban növényzettel sűrűn benőtt, vízállásos területre érkezett. Erről a területről a vizek szabályozás nélkül egy természetben kialakult árokszerű nyomvonalon keresztül tovább folytak a Tökösdűlői csatornába. A befogadó Tökösdűlői csatorna a vízgyűjtő területén keletkezett vizek elvezetését szolgálja, azonban szélsőséges hidrometeorológiai helyzet esetén ez a síkvidéki kis esésű belvízcsatorna mentén is kialakultak felszíni elöntések.

A település külterületén – a már említett vízállásos terület helyén – megépült záportározó lehetővé teszi a belterület egy részén összegyűjtött csapadékvizek felszíni befogadóba való késleltetett levezetését, továbbá a csúcsidejű vizek átmeneti tározásával lehetővé vált az ütemezett vízlevezetés.

A tározó vízszintszabályozó műtárgya lehetővé teszi a csapadékvizek helyben tartását, mely egyrészt a belvízi időszakokban történő hatékonyabb belvízmentesítést, valamint a vízhiányos időszakokban a helyi vízkészletek megőrzését segíti elő. A beruházással csökkent a Tökösdűlői csatorna terhelése nagy záporok esetén. Az új vízszintszabályzó műtárgy megépítésével a víztestek közötti ütemezett, szabályozott vízátadás lehetővé teszi a befogadó vízfolyás kiegyenlítettebb vízjárását, mert a keletkező többletvizek tárolása mellett, folyamatos elvezetést tesz lehetővé.

A záportározó összeköttetésben van a befogadó Tökösdűlői csatornával. A záportározó és a csatorna közötti – jelentősen feliszapolódott, fákkal, bokrokkal benőtt – árok a beruházás során kitakarításra- rendezésre került. A befogadó vízfolyás rendelkezésre állt, a vizek eddig is ebbe a csatornába kerültek levezetésre, csak mostanáig irányítatlanul, szabályozás nélkül folytak a befogadóba.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares