Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Az Országgyűlés döntésében értelmében Csongrád megye neve Csongrád-Csanád megye lesz 2020. június 4-étől, a trianoni békediktátum századik évfordulóján.

A megyejegyzék megváltoztatásáról szóló határozat elfogadását követően 2020. június 4-től megváltozik Csongrád megye neve – döntött 2017 októberében az Országgyűlés. Eszerint Csongrád megye felveszi a Csanád nevet is, így az Csongrád-Csanád megyére változik.

Az átnevezés a lakosság számára nem jelent költséget, mert személyi okmányokon, autók rendszámtábláján nem szerepel a megye neve.

Csanád vármegye Magyarország legrégebbi vármegyéi közé tartozik, maga István király hozta létre. Az ország legnagyobb vármegyéje volt az országnak, azonban az 1950-es megyerendezésre az egyik legkisebb lett. Ennek történelmi okai vannak: a törökdúlás után nem kaptuk vissza a Marostól délre eső Csanád megyei részeket, a másik pedig Trianon volt, 1920-ban szintén csatoltak el területeket. Ugyanakkor 1923-ban más megyék, Arad és Torontál maradék részeit idecsatolták. A megye az 1030-as évektől 1950-ig létezett, amikor felosztották Csongrád és Békés megye között.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá