Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Tizenegy mezőgazdasági szakképző iskola ellenőrzése során sorozatos szabálytalanságokat, hiányosságokat tárt fel az Állami Számvevőszék. A budapesti, pápai, tatai, szombathelyi, bábolnai, hódmezővásárhelyi, szekszárdi, szegedi, makói és abaújszántói agrárszakképző intézmények a 2016-2017 közötti időszakban nem biztosították a közpénzek átláthatóságát, a felelős gazdálkodást, továbbá nem voltak védve a korrupcióval szemben – derül ki az ÁSZ beszámolójából.

Frissítés: A Galamb iskola megdöbbent az ÁSZ-jelentésen és cáfolja a megállapításokat. (Kapcsolódó cikkünk itt.)

Az Állami Számvevőszék 2019. október 30-án nyolcdecember 13-án három, december 19-én pedig tizenegy agrárszakképző iskola ellenőrzését fejezte be. Ezek: a budapesti székhelyű Pesti Barnabás Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola; a szekszárdi AM Dunántúli Agrárszakképző Központ, Csapó Dániel Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; az abaújszántói Bárczay János Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; a pápai Batthyány Lajos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; a hódmezővásárhelyi Gregus Máté Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola; a szegedi Fodor József Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola, továbbá a Kiss Ferenc Erdészeti Szakgimnázium; a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola; a szombathelyi Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium; a tatai Jávorka Sándor Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium és végül a bábolnai Pettkó-Szandtner Tibor Lovas Szakközépiskola és Kollégium. A tizenegy mezőgazdasági szakképző iskola irányító szerve az Agrárminisztérium.

A makói iskolánál megállapították, hogy ,,a belső kontrollrendszer nem biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználást“, ,,nem alakítottak ki a teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket“, a ,,2016. évi vagyongazdálkodása a kontrollkörnyezet kialakítása és leltár hiányában nem volt szabályszerű“, ,,a 2017. évi számviteli beszámoló nem mutatott megbízható és valós képet a gazdálkodásáról”.

Az Állami Számvevőszék a Galamb József Mezőgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola igazgatójának 11 javaslatot fogalmazott meg.

A hódmezővásárhelyi Gregus Máté nem rendelkezett szer­­vezeti és működési sza­bály­zattal, ezáltal nem biztosította a szabályszerű működéshez szükséges feladat- és felelősségi körök világos elhatárolását. Az előírt részletező nyilvántartások vezetésének hiánya következtében nem volt biztosított a szabályszerű pénzügyi gazdálkodás.

A szegedi Fodorban nem alakítottak ki a teljesítmény mérésére alkalmas követelményeket, nem gondoskodtak a 2017. évi számviteli beszámoló elkészítéséről, és ezáltal nem biztosították az iskola költségvetési, pénzügyi, vagyoni helyzetének megbízható és valós bemutatását. A jelentés szerint a korrupció elleni védelemről sem gondoskodtak megfelelően.

Szintén szegedi érdekeltségű a Kiss Ferenc Er­­dészeti Szakgimnázium, ahol a kö­telezettségválla­lá­­sokat nem megfelelően tar­tották nyilván, ezáltal nem volt igazolt, hogy a „kiadási előirányzatok terhére történő kifizetések a közfeladat ellátása érdekében történtek”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares