Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Amióta Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, az ország hét régiója közül négy a tagállamok húsz legszegényebb térsége között van. Rengeteg uniós forrás áramlott a magyar gazdaságba 2004 óta, de a felhasználás hatékonyságát sokan vitatják.

Az biztos, hogy az eltelt tizenhat évből tízben Orbán Viktor kormányozta Magyarországot, akinek családjához és baráti köréhez is milliárdok jutottak egyenesen Brüsszelből. Épp ezért kérdezte az LMP-s Keresztes László Lóránt a miniszterelnököt arról, érez-e felelőséget abban, hogy egy évtized alatt sem sikerült felzárkóztatni az uniós összevetésben is rosszul teljesítő régiókat.

A magyar kormány egyik legfontosabb gazdaságpolitikai célja, hogy hosszú távon is fenntartsa a magyar gazdaság uniós átlagot meghaladó növekedését és az Európai Unió egyik legversenyképesebb térsége legyen.

Így kezdi válaszát a kormány nevében író Rákossy Balázs. A Pénzügyminisztérium államtitkára ezután felsorolja a közelmúlt GDP-növekedéssel kapcsolatos adatait. Ezzel egy gond van, hogy az országra vonatkozó adatok nem mutatják azt a területi egyenletlenséget, amelyre egyébként Keresztes rákérdezett.

Például 2018-ban 4 363 376 millió forintot termelt a KSH adatai szerint a Nyugat-Dunántúli régió, míg Dél-Dunántúl 2 650 455 milliót. Tehát az államtitkár által sorolt országos adatok a kérdés szempontjából semmit sem jelentenek, hiszen

pont azt nem mutatják meg, hogy mit tett a kormány ennek a különbségnek az eltüntetéséért.

Csupán egy mondat erejéig sikerül kizökkennie a propaganda-tollbamondásból az államtitkárnak és ír olyat, amely akár válasz is lehetne az LMP-s kérdésére, csak épp a konkrétumok hiányoznak belőle:

A gazdaság erősítése együtt jár a területi különbségek kiegyensúlyozására irányuló kormányzati intézkedésekkel, ez a 2014-2020 közötti uniós fejlesztési időszakban, és azt követően is fontos vezérelv.

Az unió 20 legszegényebb régiója között a négy magyaron kívül főként román, bolgár, lengyel területek vannak, de található francia is – igaz, Mayotte valójában egy tengeren túli terület az Indiai-óceánban.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá