Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Ezen a télen szokatlanul sokáig kitart a Maros alacsony vízállása. A folyó Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó, Makó feletti szakaszán még mindig sok a zátony, a homokpad a mederben.

Ezek a zátonyok, homokpadok ideális pihenőhelyet jelentenek a vonuló, telelő récék számára. A téli időszakot a tőkés récék várják be több ezres létszámban a folyón. A kisebb sodrású parti részeken figyelhetjük meg leggyakrabban ezeket a madarakat, ahogy úsznak, vagy a parton, a fák takarásában álldogálnak – írja honlapján a nemzeti park.

Az enyhe időnek köszönhetően még nem fagytak be a Maros menti bányatavak sem. Apátfalva mellett félszáz fütyülő réce és kéttucatnyi bütykös hattyú látható bányatavakon.

Hasonló adottságokat kínál a Hortobágy-Berettyó folyó is a telelő vízimadaraknak. A zabolázatlan kígyózó folyó csak az erős telek alkalmával áll be, így ez az enyhe tél kifejezetten optimális a récefélék számára. Több ezer tőkés réce, néhány száz csörgő réce található itt, színesítő elemként néhány fütyülő réce vagy kanalas réce is megjelenik.

A szomszédos halastavak nyílt vízfelszínein szintén a tőkés récék dominálnak. Közöttük kárókatonákat vagy néhány bütykös hattyút is észrevehetünk. A vizek környékén még látható néhány szürke gém és nagy kócsag is. Amikor új vadlúd- csapat érkezik, akkor a halastavakra járnak be inni és éjszakázni. Zömük nagy lilik, de egyre nagyobb számban nyári ludakat is láthatunk.

A nádasok sem üresek. A csengettyű hangú barkóscinege-csapatok mellett időnként hallhatjuk a guvat vagy a vízityúk jellegzetes hangját is. Idén feltételezhetően több faj nagyobb egyedszámban fog áttelelni, hiszen az időjárási körülmények nem késztetik gyors továbbvonulásra a típusos vonuló fajokat.

(kmnp.nemzetipark.gov.hu, fotók: Szél Antal István)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares