Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A KSH legutóbbi adatközlése szerint a 15-24 éves munkanélküliek száma tavaly szeptember-novemberben 8300 fővel nőtt 2018 azonos időszakához képest, ami esetükben 13,2 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ráadásul ez az arány a tavaszi, nyári időszakok kivételével folyamatosan növekszik – írja a Népszava.

Bár a teljes munkavállaló népesség körében bővül a foglalkoztatottság, az érintett korosztályban való csökkenést két dologgal magyarázzák. Az egyik, hogy a fiatalok könnyebben hagyják ott a munkahelyüket, így ideiglenesen kiesnek a munkából. A másik pedig, hogy a cégek a leépítések során elsőként a határozott idejű vagy a cégnél nem régóta dolgozó munkavállalóktól válnak meg, akiknek kevesebb végkielégítést kell fizetniük.

A nemrég megjelent Munkaerőpiaci tükör egyik kutatásából az derült ki, hogy egy hat hónapnál rövidebb ideig tartó munkanélküliség még nem rontja különösebben a fiatalok későbbi munkaerőpiaci helyzetét, egy annál hosszabb időszak viszont igen, különösen, ha közmunkás is volt – utóbbi feltételezhetően azért, mert a közmunkások a cégek szemében leértékelt munkavállalókként jelennek meg.

A lap felhívja a figyelmet Balázs Judith és Erdélyi Levente, a Magyar Nemzeti Bank két szakértőjének a Portfolión múlt héten megjelent írására, mely szerint az állástalan fiatalok számának emelkedése a gazdasági válság egyik első jele lehet. Az MNB szakértői emlékeztetnek: a legutóbbi válság tapasztalatai is azt mutatták, hogy amikor elkezd romlani a gazdasági helyzet, az hamar megmutatkozik a fiatalok munkanélküliségi adatain.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá