Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Magyarországon 60 éve, 1959-ben adták át az első panelházat Dunaújvárosban, az akkori Sztálinvárosban.

1945-ben, a II. világháború után a legnagyobb problémát a lakáskérdés megoldása jelentette. Kocsis János Balázs írása alapján Budapest 38 ezer épületének csupán 14 százaléka maradt épen, 5 százaléka teljesen elpusztult, és 17 százaléka súlyosan sérült. A 290 ezer lakásból 20 ezer megsemmisült, 60 ezer pedig súlyos károkat szenvedett. A polgári lakások zömét államosították, a sokszobás lakásokat felszabdalták, társbérlők osztoztak a helyiségeken. Budapest vidékies peremkerületeit pedig leginkább egyszintes lakóházak alkották. 1949-ig nagyjából felszámolták a háborús pusztítások zömét, megindultak az építkezések, de a lakáshiányt, és a túl gyorsan zajló városiasodást keleti mintára végül a paneltömbök oldották meg. A világháború romjai mellett ugyanis akadt még más gond is az országban, ami nehezítette a lakhatást.

Tömegesen költöztek a családok vidékről a nagyvárosokba, amik nem bírták az iramot. Ráadásul lassanként a családmodell is megváltozott, nem élt együtt több generáció, a szülők a gyerekeikkel kerestek otthont.

A panelházak építészeti jellegét a vasbeton tömbök adják, amit a magyarországi üzemekben legyártottak, majd a helyszínen, darukkal emeltek a helyükre. Nem kaptak díszítést, a funkció volt az első.

A kísérleti lakásokat országszerte 788 ezer követte, otthont biztosítva kétmillió embernek. A lakásállományhoz viszonyítva a legtöbb panellakás Komárom-Esztergom megyében épült (nagyjából minden negyedik lakóingatlan), míg Budapesten ez az arány 20 százalék körüli. Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád és Fejér megyében éri még el a 15 százalékot. Ezeket a házakat eredetileg 30–50 évre tervezték, de ma is kiszolgálják lakóikat.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares