Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

A Mátrix Közhasznú Alapítvány több, mint 10 esztendeje hívta fel a figyelmet az egyre növekvő iskolán belüli erőszak tényére. Az aggasztó erőszakos helyzet elsősorban a perifériáról érkező gyermekekre, gyenge közösségekre jellemző. Rácz Anett, a Mátrix Közhasznú Alapítvány elnöke szerint az általuk kitalált www.sulizsaru.hu program alkalmas lehetne a fejlődésre. Nem büntetéssel, hanem fejlesztéssel kellene lépni.

Sulizsaru, iskolarendőrség

A rendszert az intézmény fenntartónak és a kapcsolódó minisztériumnak kellene működtetnie. Több lehetőség is adott lehet, pl. a rendőr akadémiákon képzésben részt vevő kadétok számára 2-3 hónapos kötelező (fizetett) terepgyakorlat lehetősége, amelyet gyermekotthonokban, veszélyeztetett iskolákban, középiskolákban látnának el, mint bűnmegelőző Sulizsaruk. A rendvédelem mellett közösségépítés, önismereti, sport – szabadidős, egészségfejlesztő feladatok is részét kellene képeznie a modulnak. A sulizsaruk egymást váltva önmaguk is tapasztalatokat szerezhetnek a tevékenység során. A programról korábban a www.matrixalapitvany.hu oldalon több információ is napvilágra látott, mely segítheti a szervek sikeres lépését.

Senki nem érzi hatáskörének…, sőt nem is az

Őrjöngő, egymást kínzó, randalírozó gyermekek, csicskáztatás, megalázás, iskolai horror, a dolgok kapcsán senki nem érzi magát felelősnek. A pedagógus tehetetlen, aki rendszerint maga is közvetetten felelős lehet a kialakult helyzetért. A konyhás nénik, a portások tárják kezeiket, az iskola vezetők pedig gyakran csak későn értesülnek 1-1 krízis helyzetről.

Az oktatási intézmények számára is nagy szükség lenne egy belső közösségfejlesztésre, gyors kommunikációra, hogy egy adott közösségben még idejében kiemelhető legyen a potenciális erőszaktevő. Az építendő jelzőrendszer iskola, gyermekvédelmi szolgálat, rendőrség, családok között nélkülözhetetlen, melyet nagyban segíthet a Sulizsaru.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares