Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Nem nyilvános pályázatok útján, egyedi döntésekre hivatkozva ad akár több száz millió forintra rúgó támogatásokat a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) – derítette ki a 24.hu. Az ügynökség irányítása alatt álló Kisfaludy 2030 Zrt. több mint nyolcvan olyan pályázatot tart nyilván, melyeket

vélhetően informális csatornákon, akár személyes ismeretségek útján nyújtottak be a pályázók.

A kifizetéseket azonban csak akkor tették közzé, amikor a portál rákérdezett a közpénzek sorsára. Nyolcvan helyett akkor is csak annak a hat pályázatnak az adatait tüntették fel, melyek iránt érdeklődtek a lap oknyomozói.

A leginkább figyelemre méltó nyertes a korábban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak érdekeltségébe tartozott BDJK-Real Estate Kft. A cég ma már Tiborcz üzlettársának, Paár Attilának érdekeltségébe tartozik. Másfél milliárd forintra pályáztak a bodajki Hochburg–Lamberg-kastélyban interaktív vadászati kiállítótér és kulturális funkciók kialakítása, valamint a kastély környezetének rehabilitációja címén, ám miután a projekt előkészületi szakaszban van, eddig „csak” 31 milliót kaptak meg. A felújításra azonban már kiírták a 3 milliárd forint értékű közbeszerzést, amit egyedüli pályázóként Paár cége nyert el, vagyis

a felét az adófizetők állják.

A nyertes pályázók között volt Zoób Kati, aki 811 millió forintért hoz létre divatmúzeumot Balatonfüreden. A divatguru nem tudta megmondani, honnan értesült a pályázati lehetőségről.

Balatonboglár fideszes polgármestere személyesen fordult az MTÜ-höz, és települése így kapott kapott három projektre összesen 1,2 milliárd forintot. A boglári Gömbkilátó üzemeltető cégének tulajdonosa két cégével is pályázott magaslati akadálypályára és mászótoronyra, illetve gumikerekes kisvasútra összesen 111 millió forintra.

923 millió forint támogatást kapott a Zobori Kalandozoo Kft. a zalaszabari kalandpark élménykínálatának fejlesztésére, a cég tulajdonosa, Szabadics Zoltán korábban is a turizmusfejlesztési pályázat nyertesei közé tartozott.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares