Hirdetés
Becsült olvasási idő: < 1 perc

Röst Gergely szegedi matematikus szerint Nyugat-Európa egy-két héttel jár Közép- és Kelet-Európa előtt a koronavírus terjedésében. Ő az, aki csapatával együtt nemrégiben megalkotta azt a járványmodellt, amelynek előrejelzéseit az élet visszaigazolta – írja a Szeged.hu.

Röst és csapata modelljük alapján már február második felében felhívta a figyelmet arra, hogy a járvány Kína utáni második legnagyobb gócpontja Irán.

A Szegedi Tudományegyetem Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszékén dolgozó docens a Szeged Televízió Fókuszban című műsorában elmondta: nem azonnal kezdtek hozzá munkatársaival a nemrégiben megalkotott járványmodell megalkotásához, hanem a kínai Hupej tartomány lezárása után. Innentől azonban gőzerővel dolgoztak a számításokon, és kiderült:

a modell alapján viszonylag nagy pontossággal meg lehet mondani, hogy egy fertőzött hova juthat el a világban és hány embert fertőzhet meg.

Röst azt is elmondta, az olasz helyzet nagy fordulatot hozott a vizsgálatokban is, mert a korábbi utasforgalmi számok már nem tekinthetőek mérvadónak, a járvány földrajzi terjedést ezért ma már sokkal nehezebb modellezni.

Elmondása szerint

„a nyugat-európai országok egy-két héttel járnak a közép- és kelet-európai országok előtt. Ez pedig minden valószínűség szerint azt jelenti, hogy egyre több korlátozó és tiltó és kényszerintézkedéssel számolhatunk Magyarországon”.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá