Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

A parlament mai ülésén Szijjártó Péter volt az első felszólaló, aki ismét beszámolt a múltheti egészségügyi védőeszköz-beszerzésekről:

  • 21 repülőgép és 3 kamion érkezett, ezek 22,5 millió védőmaszkot hoztak
  • a válság kirobbanása óta összesen közel 73 millió maszkot importáltunk, további közel 76 millióra van még szerződése a kormánynak, jelentős többségben sebészeti maszkokról van szó
  • összesen 538 lélegeztetőgép jött külföldről, a múlt héten 220
  • 402 ezer tesztet is behoztak az országba, 10 millió ruházati védőeszköz mellett
  • Kínából érkezett gyógyszerszállítmány is, ahogy Japánnal is van megállapodás erre, ezeket koronavírus-fertőzöttek kezelésére használják

Az ellenzék részéről Arató Gergely (DK) reagált elsőként, a politikus szerint jól mutatja a kormány viszonyát a parlamenti tájékoztatáshoz, hogy „minden héten az Ön termelési beszámolóiban van módunk gyönyörködni”. Arató szerint a fontos kérdésekről semmit nem tudunk meg, ezek közé sorolta, hogy május elejére várják a járvány csúcsát, miközben akkor kezdődik az érettségi is. A DK-s képviselő felhívta a figyelmet, hogy miközben azt kommunikálják, hogy jól állunk, minden 10. kimutatott fertőzött belehal a betegségbe. Arra is kitért, ha valóban jó a helyzet, akkor miért van szükség arra, hogy embertelen módon kidobjanak kezelteket a kórházakból?

Szabó Tímea szintén a halálozási arányról beszélt és arról, hogy hova mennek ezek a maszkok? Itt több határon túli térséget is felsorolt, ezt megtapsolták a fideszesek, így lejárt a Párbeszéd politikusának felszólalási ideje, Kövér László cinikusan hozzátette, hogy „az Ön által kiváltott viharos tetszésnyilvánítással nem tudtam mit kezdeni”.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt leszögezte, hogy neki nincs problémája azzal, ha a határon túli magyaroknak is küldünk maszkot, mert minden magyar felelős minden magyarért, ez szintén tapsot ért a kormánypártiak részéről. A politikus az illetékes minisztereket hiányolta, megemlítve, ha a Magyar Orvosi Kamara sem érti, hogy mi történik, akkor itt lenne a helye a felelősnek, ahogy az érettségi és a gazdasági mentőcsomag ügyében is. Végezetül hozzátette, hogy fontosak a Szijjártó által sorolt eszközbeszerzések, de az elosztás tekintetében probléma van, mert nem jut az önkormányzatoknak.

A KDNP részéről Hollik István, a Fidesztől Kósa Lajos vette védelmébe a kormányt.

A jobbikos Lukács László György szerint az, hogy az elmúlt időszakban is ülésezni tudtak, rámutat arra, hogy nyugodtan lehetett volna szavazni a rendeletekről, nem kellett volna korlátlan felhatalmazást adni a kormánynak, és így a felelősségük sem lenne korlátlan. Lukács azt emelte ki, ha olyan sok eszközt sikerült importálni, amennyiről a külügyminiszter beszámolt, akkor miért vesznek el egy önkormányzattól maszkokat?  A politikus érti, hogy tárolni kell, de a járvány mostani szakaszában az embereknek szükségük lenne ezekre. A Jobbik azt javasolja, hogy közterületen legyen kötelező az állam által biztosított maszkok viselése, ha tényleg ennyi van az országban, akkor lenne rá lehetőség. Lukács a tesztelés fontosságára is felhívta a figyelmet, mert „most a sötétben sétálunk”, nem tudjuk hány fertőzött van, ami hamis biztonságérzetet kelt, ennek pedig az az eredménye, hogy az emberek nem maradnak otthon.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szintén azt hangsúlyozta, hogy az eszközök tonnaszámra vannak hetek óta a raktárban, nem értik, hogy miért nem lehet ezeket eljuttatni az emberekhez. A szocialisták azt is javasolják, hogy állítsanak össze egy védelmi csomagot a 65 év felettieknek és kezdjenek tömeges tesztelésbe, valamint duplázzák meg a frontvonalban dolgozók fizetését.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares