Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Megadná a nyugdíjazás lehetőségét a Jobbik azoknak a munkavállalóknak, akik a koronavírus-járvány miatt elveszítették állásukat, de már elmúltak 60 évesek. Jakab Péter javaslata szerint ebben a korban már nem tudnak az emberek rugalmasan új munkát találni, az állásuk elvesztése pedig a nyugdíjukat is negatívan befolyásolja, így jobb, ha megadják a lehetőséget a korábbi nyugdíjazásra.

A Jobbik elnöke csütörtök reggel határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. A nyilvánosan elérhető javaslat „a koronavírus (COVID-19) okozta humánjárvány miatt az állásukat vesztett, 60. életévüket betöltött, de a rájuk irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem ért munkavállalók –választható – nyugdíjazásának lehetőségéről és a 60 év alatti munkavállalók munkahelyének védelméről” címet viseli, és alapvetően két elemből áll:

  1. megteremti az öregségi nyugdíj igénylésének lehetőségét az öregségi nyugdíjkorhatár előtt azon munkavállalóknak, akik 2020. március 1. napjáig 60. életévüket betöltötték, és munkaviszonyuk 2020. március 1-je után szűnik meg;
  2. a 60 év feletti munkavállaló akkor is nyugdíjazható, ha munkahelyén olyan létszámleépítés zajlik, amely őt magát nem érinti, fiatalabb kollégáit viszont igen. Ebben az esetben választható lenne, hogy inkább nyugdíjazzák az idősebb munkatársakat, a fiataloknak pedig így megmarad a helyük, nem lesznek munkanélküliek.

A javaslat kitér rá, hogy az idősebb, pályájuk végén álló munkavállalók jelenleg az átlagosnál is nehezebb helyzetben vannak. Az utolsó munkával töltött éveik és az ezekben az években megkeresett jövedelmük ugyanis döntően határozzák meg későbbi öregségi nyugdíjuk összegét.

Új munkahelyet találniuk életkoruk és képzettségük miatt a pandémia következtében kialakult gazdasági válságban, a szűkülő munkalehetőségek mellett jóval nehezebb, mint a fiatalabb munkavállalók esetében, emellett pedig a járvány legveszélyeztetettebb csoportjába is tartoznak a 60 év feletti személyek, így több szempontból is kiemelt figyelmet kell fordítani e korcsoport támogatására – szól a javaslat indoklása.

Azzal, hogy a 60 év feletti, de a rájuk vonatkozó öregségi nyugdíjkorhatárt még el nem érő munkavállalóknak megnyílik a jogosultságuk az öregségi nyugdíjra, nem csupán ezen személyi kör egzisztenciája lesz biztosított, hanem összefogással azoké is, akiknek a tovább foglalkoztatása ezáltal biztosítottá válik – írta Jakab Péter a határozati javaslathoz.

(alfahir.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares