Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Újabb 118 ágyat helyeztek el a Szegedi Tudományegyetem járványügyi tervében meghatározott mintegy 1100 betegágy kialakításának újabb fázisaként az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont területén. A központ speciális szűrőberendezésekkel ellátott csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegeket látják el – tájékoztatott közleményében az egyetem.

A Szegedi Tudományegyetem veszélyhelyzeti protokollja szerint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak összesen 1093 koronavírus-fertőzött beteg ellátására alkalmas ágyat szükséges felszabadítania, melyből 364 ágynak lélegeztetésre is alkalmasnak kell lennie.

Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, a Szegedi Tudományegyetem és az ELI-ALPS lézerközpont összefogott. Szabó Gábor, a lézerközpont vezetője felajánlotta az intézet két csarnokát arra az esetre, ha a járványügyi helyzet jövőbeli alakulása szükségessé tenné a fertőzött betegek ellátását.

Az 1400 négyzetméteres osztály a lézerközpont alaprendeltetéséből és szigorú biztonsági előírásaiból fakadóan kiválóan alkalmas arra, hogy biztosítsa a fertőzött betegek ellátását, hiszen a speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomás hozható létre, így kizárható a vírus kijutása az intézményből.

Az ellátó helyen összesen 118 ágyat helyeztek el, melyekhez kiépítették az oxigéncsatlakozást. A „kórtermekben” kizárólag kritikus állapotú páciensek ellátása történne addig, amíg az intenzív lélegeztetési igény fennáll.

Ezt megelőzőn, illetve ezt követően a páciensek ellátása a Kálvária sugárúti II-es kórházban zajlana.

A kihelyezett járványügyi ellátó hely működéséhez szükség van kiegészítő létesítményekre is, ahol az egészségügyi dolgozók fertőtleníthetik magukat, átöltözhetnek. Ennek biztosítására egy közel húsz konténerből álló, berendezett komplexumot épít a Szegedi Tudományegyetem a lézerközpont közvetlen közelébe.

(hirado.hu)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá