Hirdetés
Becsült olvasási idő: 3 perc

Folyamatosan csökken a hatósági házi karanténban lévők száma – derült ki Farkas Éva Erzsébet mai online tájékoztatójából. A polgármester elmondta azt is, hogy csak a makóiak és a térségiek számára megnyit a Hagymatikum kültéri részlege, valamint hogy újabb két óvoda biztosít felügyeletet.

Pontokba szedtük az elhangzottak közül a legfontosabbakat:

 • Továbbra is tartani kell a nem egy háztartásban élők között a másfél méteres távolságot. Zárt helyiségekben, üzletekben, piacon, tömegközlekedésben szájmaszkot, vagy orrot és szájat eltakaró felszerelést (sál, kendő) kell hordani.
 • Makón szinte minden üzlet megnyitott, a vendéglátók egy részénél is a teraszok.
 • A 65 év felettiek továbbra is 9-12 óra között mehetnek vásárolni, a makói piacot pedig 10-12 óra között látogathatják. Azaz 6-10 óra között a 65 év alattiak mehetnek a piacra.
 • A hatósági házi karanténban lévők száma csökken, jelenleg 12-en vannak Makón. Őket ellenőrzik a rendőrök, de nem volt szükség intézkedésre.
 • Május 6-án megnyílt a József Attila Múzeum szabadtéri skanzenje, azaz az udvari rész. A lombkorona sétány és a strand a büfével május 9-én nyit. A lombkorona sétányon a csúszda még nem üzemel, továbbá kötelező a kézfertőtlenítő használata és a szájmaszk, akárcsak a múzeumban.
 • A Hagymatikum fertőtlenítési, előkészületi munkálatai a héten lezárulnak, még karbantartások vannak hátra, ezért május 18-án nyit a szabadtéri rész. A beltér csak a jegyvásárlás és a mosdóhasználat idejére használható, bent kötelező a szájmaszk. A beléptetésnél figyelek, hogy maximum 500 fő legyen bent a dolgozókkal együtt. A szolgáltatásokat május 31-ig csak a makói és térségi lakosok vehetik igénybe, csökkentett árakkal.
 • Az Erdei János Városi Sportcsarnokban sportesemények rendezhetőek nézők nélkül. Az épület május 19-én nyitja meg kapuit. 14-15 fő veheti egyszerre igénybe a küzdőteret és az öltözőket zárva tartják.
 • 300-310 adag étel került naponta iskolásoknak, óvodásoknak. Jövő héttel újabb két önkormányzati fenntartású óvodai tagintézmény (Hold és Kassai utcai) nyit, felügyeletet biztosítanak. A héten 36 fő kért óvodai ügyelet, hétfőtől nőni fog a létszámuk. A Kálvin és a Búza utcai bölcsődében 27 fő kért ügyeletet a hétre.
 • A makói gondozóházakban továbbra sincs fertőző beteg.
 • A kórházban május 4. óta vérvételen előzetes telefonos egyeztetés útján lehet megjelenni.
 • Szinte az összes szájmaszkot másfél-két hét alatt eljuttatták a makói háztartásokba. Jónéhány háztartás nem kapott, ezeket az önkormányzat jelezte a cégnek, aki a kiszállítást végezte.
 • Makón 253 diák tett írásbeli érettségit. A helyszínen biztosították a környezetet az előírásoknak megfelelően. Az önkormányzattól ,,zebra” tollat kaptak a diákok pályázati forrás segítségével.
 • A játszóterek felújítására kiemelt figyelmet fordítanak idén. Zajlik a Petőfi park világítás-korszerűsítésére. Június 4-én kopjafát adnak át. A Kölcsey és a Szegedi utcán kisebb járdaszakaszt újítottak fel. Fásítási program kezdődött 3,6 hektáron.

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares