Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Miközben a közmédia sivalkodott, hogy az olaszok migránsokkal oldják meg a mezőgazdasági munkaerőhiányt, Orbán megnyitotta a határokat a vendégmunkások előtt.

„A baloldali olasz kormány migránsokkal oldaná meg az agrárszektor munkaerőhiányát” címmel tolta a bevándorlást – a Kossuth Rádiót forrásként megjelölve – a témára fogékony fideszes szavazók arcába nemrég a hirado.hu. A közmédia rámutatott, a római kormány azzal segítené a mezőgazdaságot, hogy illegális bevándorlókkal pótolná a járványhelyzet miatt kieső mezőgazdasági munkásokat, a menedékkérőknek pedig tartózkodási engedélyt adna.

Nos, arról már bizonyára nem fognak beszámolni, hogy a bérek emelése, a brutális mértékű kivándorlás megfékezése helyett a magyar kormány „megoldása” jó ideje igencsak hasonlatos az általuk kifogásolt olasz-módszerhez. Pontosan ezért érkeztek az elmúlt években hazánkba tízezrével a külföldi vendégmunkások Orbán migránskaravánján, és érkeznek most is.

2017-ben például 24 539-en, 2019 pedig már 60 931-en érkeztek munkavállalási céllal Magyarországra. 60 százalékuk, vagyis 29 378 személy ukrán állampolgárságú. Nagy részük a mezőgazdaságban helyezkedett el, hiszen ott kapóra jött az olcsó munkaerő. A kormány a nyugati bérek helyett továbbra is inkább a keleti melósokat preferálja.

Szerda este ennek megfelelően a Magyar Közlönyben megjelent egy friss rendeletmódosítás, amely a mezőgazdaság munkaerő-problémájára hivatott, amolyan fideszes „megoldást” kínálni:

Megnyitották a határokat, jöhetnek a mezőgazdasági vendégmunkások! Mivel elbocsátott irodistákkal nem lehet elvégeztetni a mezőgazdasági munkákat, a magyar kormány most külföldi vendégmunkások beengedésével igyekszik megoldani az agrárium legégetőbb problémáját

– kommentálta az eseményeket az mfor.hu.

Az agrárágazatban érdekelt munkaadójuknak 48 órával előtte értesítenie kell azt a határátkelőt, ahol majd jönni fognak. Emellé elvileg azonnal két hét csoportos karantént kell biztosítani nekik. Ezalatt rögtön dolgozhatnak már, de az ellátásukat köteles megoldani a munkaadó. A belépéskor elvileg egészségügyi vizsgálatnak is alávetnek a határőrök amelynek során megnézik, hogy felmerül-e koronvírus-fertőzés gyanúja. Akinél úgy ítélik meg, hogy igen, azt visszafordítják.

(zsurpubi.hu nyomán)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares