Hirdetés
Becsült olvasási idő: 2 perc

Több helyen is az árvízvédelmet javító beruházás zajlik a Tisza alsó szakaszán és a Maroson, a négymilliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztések jövő tavaszra készülnek el – tájékoztatta az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság csütörtökön az MTI-t.

A közlemény szerint a folyómeder folyamatos változása miatt a Maroson Ferencszállás közelében és az Alsó-Tiszán több helyen már veszélyesen megközelítette egy-egy kanyarulat az árvízvédelmi töltéseket, így ezeken a szakaszokon elengedhetetlen a partvédő művek rekonstrukciója.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság konzorciuma által végzett beruházással jelentősen javul az érintett térség árvízi biztonsága, ezzel együtt a régió lakosainak élet- és vagyonbiztonsága, illetve az agrárterületek védelme. A projekt nyolc dél-alföldi település – köztük Makó, Szeged, Hódmezővásárhely és Szentes – közigazgatási területét érintik.

A munkák a Tisza levelényi, lúdvári és algyői partbiztosításainak helyreállításával, valamint a Maros ferencszállási kanyarulatának rendezésével csökkenti az árvízi fenyegetettséget. A kivitelezés a tervezett műszaki ütemtervnek megfelelően történik, a munkák készültsége összességében már meghaladta a hatvan százalékot.

Az algyői partbiztosítási feladatok nagy része elkészült, a végleges helyreállítási munkák vannak hátra. A lúdvári partvédelem rekonstrukciója a felénél tart, Levelénynél előrehaladottabb, hetven százalék körüli a kivitelezés készültsége.

A Maros ferencszállási kanyarulatának rendezésénél a mederkorrekció elkészült, jelenleg a középvízi mederrézsű partbiztosítás munkálatai zajlanak. A 619 méteren új nyomvonalra kerülő árvízvédelmi töltés építése is jó ütemben halad, körülbelül hatvan százalékos a készültség. A kivitelezési munkák befejezése 2021 tavaszára várható – áll a közleményben.

(MTI, fotó: a Maros Makónál/archív)

Tetszenek a cikkeink? Szeretné, ha a jövőben is olvashatna ilyeneket?

A Csípős teljesen független hírportál a kormánytól. Célunk a Makó és térségi valóság bemutatása, küzdelem a korrupció és a közéleti arrogancia ellen. Nem áll mögöttünk milliárdos és nem vagyunk kitömve közpénzzel sem. Éppen ezért működésünkre az olvasók, az Önök segítségére van szükségünk.

A Patreonon könnyedén beállíthatja, mekkora összeggel tudja támogatni munkánkat.

Havi két kávé ára, azaz 500 forint is nagy segítség!

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ…

Hirdetés

Szóljon hozzá

shares